Tapahtumia

Osallistujia oli vauvasta vaariin!
Kaverikoira Luna antaa suukkoja
Saimme seurata kolme huippu hienoa koiratanssiesitystä!

 

 

 

10.5 Vietettiin Kaukaharjukeskuksella Kyläpäivää!

 

Kyläpäivien lomassa osallistuttiin Unelmien liikuntapäivään ja järjestettiin mm. puistojumppaa. Oli oikein mukava ja onnistunut päivä. Kiitos kaikille mukana olleille!

 

Livekalalounas  23.1.2016

Livekalan ystävät -kerho 

Taatalan väkeä oli kutsuttu koolle ja meitä olikin takkahuoneeseen kokoontunut hyvä joukko. Kokoontumisen aihe oli ei enempää eikä vähempää kuin livekala, kansanomaisesti sanottuna.

Onhan niitä kerhoja maailman sivu perustettu ja harrastettu. On monen nimisiä ja mallisia ja on edelleenkin. Olkoon vaan mutta nyt kyllä luulen, että Taatala-koti on edelläkävijä mitä erilaisuuteen tulee. Ei hassummissakaan jutuissa ole kuulunut, että missään päin Suomenmaata olisi livekalakerhoa ollut.

Niin kuin sanottu, kutsu oli kuultu. Osallistujia oli runsaasti, meitä ”joutilaita” kun talossa riittää. Itseoikeutettuna puhemiehenä toimi Matti ja hyvin toimikin, kävi kieli ja heilui kädet. Siinä perehdyttiin kapakalan syvempään olemukseen, sen kypsyttämiseen syötäväksi. Ei suinkaan miksi hyvänsä särpimäksi, vaan todellisuudessa varsinaiseksi perinneruuaksi. Ja joulupöydän ainutkertaiseksi herkuksi, meille ikäihmisille hyvinkin tutuksi vanhemmilta vuosilta ja vuosikymmeniltä.

Matti toimen miehenä oli jo ottanut selvää raaka-aineista ja oli valmis huolehtimaan niin kalat kuin tuhkankin. Kapakalan valmistus on pitkä prosessi, kuivattu kala kun vaatii viikkojen liotuksen lipeävedessä.

Tästä asia lähti etenemään, toisessa kokouksessa kuulimme asian edistyvän hyvässä järjestyksessä. Pääemäntä oli ottanut asian hoitoonsa. Niin liotuksen ja kaiken muun huolehtimisen sekä ruuaksi valmistamisen.

Olimme sopineet, että lipeäkalajuhla vietetään vasta joulutohinan mentyä ohi ja arjen alkaessa. No niin, se päivä koitti lauantaina 23. tammikuuta. Emäntä oli kalat perannut, kypsyttänyt uunissa, keittänyt maukkaan kastikkeen. Herkku oli valmis pöytään pantavaksi.

Lipeäkala oli juuri sitä mitä odotimmekin: herkullista. Suuret kiitokset emännälle sekä kaikille asiaa edistäneille.

Muistiin merkitsi Alli

 

Taatalakeskuksen livekalan ystävät - kerho

 

Livekalan ystävät - kerho kokoontui 30.11.2015 Taatalakeskuksen takkahuoneella. Koolla 12 henkeä.
Kokoonnuimme Taatalakeskuksen takkahuoneeseen tarkastelemaan kauppahallista ostettua kapakalaa ja suunnittelemaan koivutuhkalipeän valmistusta sekä kalanliotusta. Livekalan ystävät – kerholaiset suunnittelivat ja laskivat milloin valmistus tulisi aloittaa, jotta kala olisi valmis loppiaisen tienoilla. Muistelimme vanhaa sanontaa, että lipeäkala tulee laittaa likoamaan Annan – päivänä, jotta se saadaan joulupöytään tarjolle.
”Huh, mikä haju!” Kapakala kiersi halukkaiden käsissä ja kalan haju synnytti paljon keskustelua. Muisteltiin miltä keittiö tuoksui kalan valmistuksen aikana. Asukkaat muistelivat myös kuinka rautasahalla olivat kalaa leikanneet paloiksi. Myös ämpärillinen siivilöityä koivuntuhkaa oli esillä. Kalaa on yhteensä 21 annostapaa, joten kaikille kerholaisille riittää kalaa syötäväksi. Pirkanmaan Senioripalvelu oy tarjoaa lipeäkala – lounaan kerholaisille. Sovimme, että kun kala alkaa olla valmiina, sovimme tarkemman päivän jolloin istumme yhdessä alas lipeäkala-lounaalle!
 
Tapaamisessa koottiin vielä ohjeet kalan liotukseen ja lipeäveden tekemiseen:
 •   Kala leikataan paloiksi noin kolmeen osaan
 • Kalat ladotaan ristiin nahkapuoli alaspäin
 • Ämpäriin / saaviin lasketaan kylmää vettä, vesi vaihdetaan päivittäin
 • Samalla valmistetaan koivuntuhkalipeä:
o   Ämpäriin / saaviin laitetaan ½ osaa pohjalle koivuntuhkaa
o   Tuhkan päälle ½ osaa kuumaa vettä ja sekoitetaan
o   Koivuntuhkalipeä saa tekeytyä 7 päivää, mutta lipeävettä tulee sekoittaa usein. Taatalakeskuksessa keittiön työntekijät huolehtivat sekoituksesta päiväaikaan ja yöhoitaja sekoittaa liuosta yöaikaan. Viimeisenä liotuspäivänä voi tuhkan antaa laskuetua ämpärin / saavin pohjalle
 • Kala saa liota myös 7 päivää kylmässä vedessä jonka jälkeen vesi kaadetaan pois
 • Koivuntuhkalipeä liuos siirretään kalojen päälle, tässä tulee varoa, että tuhkaa ei tule mukana. Tuhkan annetaan laskeutua ämpärin / saavin pohjalle ja letkulla siirretään liuos kalojen päälle niin, että ne peittyvät
 • Kala saa liota lipeässä 7-8 päivää
 • Lipeävesi kaadetaan pois ja kala huuhdellaan juoksevan veden alla
 • Kala on valmis kypsennettäväksi uunissa 
Nyt jäämme odottamaan kalan liotusta ja lipeän valmistumista!

 

 Taatalakeskuksen livekalan ystävät - kerho

Ajatus livekala -kerhosta syntyi Taatakeskuksessa jouluna 2014.  Taatalan asukkaat muistelivat livekalan valmistusta ja vertasivat parhaita livekalareseptejään. Tästä ideasta syntyi livekalan ystävät – kerho!

Livekalan ystävät - kerho kokoontui ensimmäisen kerran 16.10.2015 Taatalakeskuksen takkahuoneella. Koolla 13 henkeä.

Ensimmäisellä kokoontumiskerralla suunniteltiin livekalan tekemistä vanhalla menetelmällä, jossa kapakala liotetaan koivuntuhkalipeässä. Livekalan valmistuksen mestareina toimivat Taatalakeskuksen asukkaat. Matilla on vuosikymmenten kokemus livekalan tekemisestä, viimeksi hän on liottanut kalan vuonna 2012 ja sitä ennen yhtäjaksoisesti viisikymmentäluvun alkupuolelta lähtien jokaiseksi jouluksi.

Kalan liotuksesta ja valmistamisesta vastaa Taatalakeskuksen ravintolapäällikkö Kirsti. Kapakalaa saadaan kauppahallista, josta Matti jo selvitellyt kapakalan saantia ja Kirsti huolehtii Matin kanssa kalan Taatalaan. Livekalana on käytetty sekä turskaa että molvaa. Matilla ja Anjalla oli kokemusta myös keväällä pyydetyn mateen käytöstä lipeäkalana.

Koivuntuhkaa lipeän valmistukseen saadaan Kirsti R:n kautta. Hän on luvannut polttaa leivinuunissaan koivuklapeja. Asukkaat muistuttaneet, että tuhka tulee siivilöidä, jotta tuhkassa ei ole hiilen paloja.

Kokouksessa keskusteltiin myös mitä lipeäkalan kanssa on syöty ja vertailtiin onko lautasella ollut perunaa tai voita vai ei. Valkokastike, pippuri ja suola ovat kuuluneet kaikilla kalan lisukkeeksi.

Livekalan ystävät –kerhon oma livekalalounas pidetään joulun jälkeen mahdollisesti loppiaisena tai kalan valmistumisen mukaan myöhemmin.

Seuraava kokous pidetään, kun kala on saatu kauppahallista ja lipeäkalan valmistaminen alkaa. Sovittiin myös, että lipeäkalan ystävät –kerhon valmistaman lipeäkalan valmistusvaiheet dokumentoidaan ja reseptit kirjataan ylös.

Lipeäkalan valmistusvaiheet pääpiirteittäin:

 • Kapakala leikataan annospaloiksi
 • Kala liotetaan kylmässä vedessä noin viikko, kylmä vesi tulee vaihtaa päivittäin
 • Liotusvaiheen pituuteen vaikuttaa kalan kuivuusaste
 • Valmistetaan koivuntuhkalipeä ja kala saa liota siinä noin viikon
 • Kala valutetaan kylmän veden alla, lipeä liotetaan pois. Tässä tulee huolehtia, ettei lipeää lioteta täysin pois
 • Kala valmistetaan uunissa ja ennen tarjoilua otetaan nahka ja ruodot pois

 

 

Taatalan palvelukeskuksessa vietettiin lauantaina 18.4. 2015 Taatalan markkinoita

 

Markkinoilla myynnissä oli mm. vaatteita, laukkuja, leivonnaisia ja lahjatavaraa. Markkinoilla oli myös arpajaiset. Lisäksi myynnissä oli makkaraa, jonka paistoivat innokkaat Viinikan Sinityttöjen partiolaiset. Markkinoilla oli myös musiikkiesityksiä. Taatalan fysioterapeutti Hanna Nikander soitti haitaria ja A Vot! –kuoro esiintyi. Kävijöitä markkinoilla oli noin 70 henkeä.

Taidenäyttely Koivistonkylän kirjastossa 1.-31.10.2014

Taatalan palvelikodin kuvataidepajan taidenäyttely on esillä Koivistonkylän kirjastossa ( Lehvänkatu 9).

 

 

Teokset toteuttanut: Taatalan palvelukeskuksen kuvataidepajassa, ryhmänohjaajana kuvataiteilija Kanerva Niemelä (Publix Oy)

Ryhmät ovat matalankynnyksen ryhmiä, etukäteistaitoja ei tarvita. Ryhmiin saapuu osallistujia sekä palvelukodeista että niiden ulkopuolelta. Ohjaaja on koulutettu ammattitaiteilija.

Ryhmissä tehdään taidetta monipuolisilla tekniikoilla: piirrettään, maalataan, tehdään helppoa grafiikkaa, betoniteoksia, kierrätystaidetta jne. Aiheet muovautuvat yhteisissä keskusteluissa heräävistä ideoista. Teokset ovat ryhmän luovan prosessin tulos, jossa lopputulosta ei ole aina etukäteen määritelty.

Työskentely tehdään ammattilaisen ohjauksessa kuvataiteen näkökulmasta. Toiminta on toimintakykyä vahvistavaa. Osallistujien yksilölliset tarpeet ja toiveet huomioidaan työskentelyssä.

Ryhmään kuulumisen tunne on tärkeä osallistujille. Ryhmät ovat pienryhmiä, joissa jokainen osallistuja saa henkilökohtaista ohjausta. Ohjaamisessa painottuu aito kohtaaminen ja kunnioittava tapa lähestyä ikäihmisiä.

Ryhmänohjaus on aikuismaisesti toteutettua ja ikäihmistä kunnioittavaa. Ryhmät ovat pitäneet taidenäyttelyitä mm- kirjastoilla.

Kuvataideryhmien teokset ovat yhteisötaidetta ja taidemuoto yhteisötaiteellinen:
Yhteisötaide (engl. social art tai community art) on 1990-luvulta yleistynyt taiteen suuntaus, jossa taidetta tehdään jonkin yhteisön ehdoilla, yhteisön jäsenten kanssa ja heitä varten. Kuvataiteen kentällä yhteisötaide-käsite vakiintui 1990-luvun loppupuolella. Yhteisötaide toteutetaan yleensä projekteina, tapahtumina tai työpajoina. Taiteilija on tapahtuman, teoksen tai ilmiön tuottaja tai ohjaaja.

Taatalan palvelukodin kuvataidepaja kokoontuu maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin. Lisätietoja puh.0504384319 tai nettisivuilta päivätoiminta kohdan alta (päivätoiminta- kuukausiohjelmat - Taatala).

 

 

Hyvä Ikä -messut 25.-26.10.2014

Ikääntymisen ja vanhustyön messut järjestettiin Tampereen messuhallissa.

Pirkanmaan Senioripalveluilla oli messuilla osasto, jossa vieraili päivän aikana paljon väkeä tutustumassa tarjoamiimme palveluihin sekä osallistumassa osaston arvointaan.

 

Koivistonkylän Prisma 12.5.2014

Taatalan palvelukeskus esitteli toimintaasa sekä tarjosi verenpaineen mittausta Koivistonkylän Prismassa.

 

TATKU - hankkeen päätösseminaari 17.2.2014

 

TATKU- taiteesta työtä ja kultuurista hyvinvointia -hankkeen päätösseminaari pidettiin kulttuurikeskus PiiPoossa Lempäälässä. Pirkanmaan Senioripalvelut oy:n kolmessa yksikössä Kuuselan seniorikeskuksessa, Kaukaharjun seniorikeskuksessa ja Taatalan palvelukodissa osallistutiin hankkeen Ikäsirkusprojektiin.

Taatalan palvelukodin ikäsirkusnäytös oli 27.11.2013.

Taatalan palvelukodin ikäsirkus on osa Taiteesta työtä ja kulttuurista hyvinvointia - hanketta. Ikäsirkusryhmää ohjasi Kulttuurikeskus Pii Poon sosiaalisen sirkuksen ohjaajat. Ryhmä koostui Taatalan palvelukodin asukkaista, palvelukeskuksen asiakkaista ja Taatalan palvelukodin henkilökunnasta.

Ikäsirkusryhmä kokoontui yhteensä kymmenen kertaa. Viimeisellä kerralla järjestettiin sirkusnäytös, jonne kutsuttiin mm. Koivistonkylän päiväkodin laspia ylöisöksi. Myös Aamulehti oli uutisoimassa sirkustapahtumaa: "Sirkus sujuu Taatalan senioreilta" Aamulehti 28.11.2013.

Kaukaharjun Ikäsirkus -projekti

 

"Kaukaharjun seniorikeskuksessa saatiin seurata huikeaa sirkusta viime keskiviikkona.Esiintymässä oli seniorikeskuksen asukkaista ja henkilökunnasta koostuva15-henkinen ryhmä, joka oli saanut nimekseen Sirkus Odotettu."

Näin uutisoi Hervannan Sanomat 13.11.2013 Kaukaharjun Seniorikeskuksen Ikäsirkus -projektin toiminnasta.

Katso lehtijuttu tästä.

 

Seniorimessut 2013

 

Seniorimessut järjestettiin Tampere-talon sorsapuistosalissa lauantaina 9.11.2013. Pirkanmaan Senioripalveluilla oli messuilla osasto, jossa vieraili päivän aikana paljon väkeä tutustumassa tarjoamiimme palveluihin. Messuilla oli näytteilleasettajien lisäksi paljon erilaista ohjelmaa mm. TV-tohtori Tapani Kiminkinen puhui runsaalle kuulijajoukolle yhteisöllisyydestä ja henkisestä hyvinvoinnista.