Kuulumisia taloistamme

Näissä viikoittaisissa kirjeissä kerromme, miten arki jatkuu keskuksissamme, vaikka laajemmat ohjelmat ja vierailut on peruttu. Moniammatilliset tiimit taloissamme järjestävät asiakkaillemme ohjelmaa päivittäin, tietysti hygienia ja turvallisuus huomioiden. Ohjelma perustuu asukkaiden toiveisiin, jokainen tulee kuulluksi ja toiveita kerätään jatkuvasti. Yhteydenpidosta huolehditaan ja asukkailla on mahdollisuus ottaa etäyhteys omaisiin omaohjaajien avustamana. 

VIIKKO 15

 

Talojemme asukkaat ja henkilökunta toivottavat kaikille mukavaa ja rentouttavaa pääsiäistä! 

Kaukaharju  

Kuluva viikko Kaukaharjukeskuksessa on pitänyt sisällään runsaasti pääsiäisaiheista touhuilua sekä puuhastelua ulkoilmassa. 

Pääsiäiseen olemme valmistautuneet kylvämällä rairuohoa, askartelemalla pääsiäiskortteja ja tämän lisäksi olemme koristelleet yhteisiä tilojamme pääsiäiskoristeilla. Asukkaat ovat hyvillä mielin kommentoineet, kuinka mukavaa on, että tulee tämän kaiken keskellä oikea pääsiäisfiilis! 

Tällä viikolla olemme saaneet myös nauttia keväisestä säästä. Muutamien asukkaiden kanssa on tehty kävelylenkkejä ja juotu kaffeet pihalla. Tämän lisäksi avasimme pihapelikauden pelailemalla Mölkkyä pihalla. 

 

Keinupuisto 

Keinupuistokeskuksessa on valmisteltu pääsiäistä. Koristeita on tehty kävyistä, sulista sekä paljon muusta. Pääsiäisaiheisia värityskuvia on väritelty useimman asukkaan kanssa heidän kodeissaan. Kuvakollaaseja on saatu yhteiseen aulaan koristeeksi.   

Viikolla on nautittu myös musiikista ja asukkaiden kotona on käytetty tablettia sekä pientä näppärää kaiutinta, jonka kautta on voitu kuunnella asukkaan lempikappale. Tällä hetkellä suosituimmaksi kappaleeksi on valikoitunut Reino Taipaleen Satumaa. Keinukodissa pallonheittelyssä taustalla soi Aerosmithin kappale!  

Viikolla on myös ulkoiltu Hervannan maastossa. Kevään merkkejä seurailtu ja sinivuokkojen, pajunkissojen sekä silmujen kasvua seurattu. Löydetty myös leppäkerttu – tämän täyty olla jo kevään merkki. 

Liikuntaa on harrastettu myös sisätiloissa. Motomedkuntolaitteella on poljettu useampi kilometri ja valmistauduttu kesän polkupyöräkeliin. Pääsisiköhän pian jo riksapöyrän kyytiin?  

 

Kuusela 

Kuuselakeskuksessa on ulkoiltu asukkaiden kanssa, sillä ilma on ollut koko viikon aurinkoinen ja Föhn tuuli lämmitti mukavasti. Kävelylenkin jälkeen istahdettiin talon etupihan puutarhatuoleihin nauttimaan auringosta ja juttelemaan niitä näitä. Lähitorin fysioterapeutti on antanut liikuntaneuvontaa puhelimitse. Lisäksi pienryhmissä asukkaita on ohjattu kuntosalilla. 

Asukkaat ovat olleet mukana pääsiäiskoristeiden laittamisessa ja on seurattu pääsiäisruohon kasvua. Samalla juteltiin asukkaiden kanssa pääsiäisen perinteistä. Muutamat asukkaat ovat ottaneet ruohojen kastelun tehtäväkseen, etteivät ruohot pääse kuivumaan. Keskiviikkona asukkaat saivat nauttia työntekijöiden Jazz musisoinnista. Opiskelijat pitivät erityisesti vanhoista autoista kiinnostuneille tietovisan ja toiselle ryhmälle tavallisen tietovisan.

 

Taatala 

Taatalan pääsiäisviikko alkoi pienten virpojien vierailulla Palmusunnuntaina. Viikko jatkui pääsiäiskoristeiden askartelulla ja rairuohon kasvua seuraamalla – upeaa keväistä väriloistoa! Lisää pieniä vierailijoita saatiin viikon puolivälissä, kun päiväkotiryhmä kävi sisäpihalla esittämässä laululeikkejä. Yleisö seurasi esitystä haltioituneena ja liikuttuneena ravintolasalista ja parvekkeiltaan.  

Musiikkia oli ohjelmistossa jälleen toivotusti, kuten yhteislaulantaa ja levyraatia. Meillä oli pieni ulkokonsertti, kun työntekijät lauloivat asukkaille pihalta parvekkeille talon molemmin puolin. 

Aula-TV:n kautta ollaan oltu mm. Runo-retkillä Pyynikin maisemissa ja Kangasalatalossa taidenäyttelyssä sekä seurattu hauskoja eläinvideoita. Viikolla ehdittiin tuttuun tapaan taas jumpata aivot ja keho vetreiksi, ulkoilla ja pelata Bingoa. 

 

VIIKKO 14

Kaukaharju

Kaukaharjukeskuksessa on kuluneen viikon aikana ollut rauhallinen tunnelma. Uusiin rutiineihin on totuttu ja meillä on ollut enemmän aikaa kuulostella asukkaiden toiveita ja pysähtyä hetkeen heidän kanssaan. Lounaalla asukkaat ovat päässeet kuuntelemaan elävää pianomusiikkia. Ryhmäkodissa on laulettu yhdessä ja kuunneltu musiikkia.

Ex tempore olemme muutaman asukkaan kanssa tehneet heidän toivomiaan asioita. Muutaman asukkaan kanssa on esimerkiksi ulkoiltu takatalvesta huolimatta ja jutusteltu mukavia ja luettu Aamulehteä yhdessä. Tämän lisäksi on pelattu onnenpyörää ja kuunneltu musiikkia. Loppuviikosta torstaina saimme nauttia parveke- ja ikkunakonsertista. Laulamassa oli henkilökunnan lisäksi myös yksi innokas asukkaamme. Asukkaat kiittelivät kauniista laulusta!

Perjantaina Nääsvillen Ry:n fysioterapeutit vetivät myös parveke- ja ikkunajumppaa sekä talon edessä että takana. Osallistujia olikin sekä etu- että takapihalla ja viereisissä taloissa.

 

Keinupuisto

Viikko alkoi ulkoilulla ja käytiin tarkistamassa kevään merkkejä ja nähtiin mm. sinivuokkoja.

Liikkumassa on käyty turvallisesti asukkaan kanssa kahdestaan. Hervantalaiset pitävät hyvin turvavälin ja väistävät kulkiessa ikäihmisen kanssa kävelytiellä. Nyt on kyllä ihana huomata, kuinka meistä pidetään huolta.

Asukas ja yhteisöohjaaja opiskelija kävivät aamupäivällä lenkillä Hervannassa, matkaa heillä kertyi yhteensä 3,49 kilometriä. Viikon aikana opiskelijalla ja asukkailla takanaan jo yhteensä 21km. Ratikka on nyt nähty Hervannassa. Lisäksi olemme laskeneet auton renkaita ratikkatietyön varrella. Yhdessä kuormurissa voi olla jopa 18 rengasta. Tämä oli ulkoilemassa olevalle opiskelijalle uutta, eikä hän ollut tätä tullut aiemmin ajatelleeksi. Viime viikolla perjantaina käytiin myös ulkona heittelemässä palloa Keinupuiston kentällä.

Keinupuistokeskuksessa päästiin keskiviikkona 1.4. aprillipäivänä liikkumaan Nääsville ry:n fysioterapeuttien järjestämässä ikkuna- ja parvekejumpassa. Keinukodissa jumppaa seurattiin yhdessä kodin ikkunasta. Vaikka jumppa ei nyt maistunut tuntui mukavalta istua seurassa ja seurata sisäpihan tapahtumia. Ystävän leppoisa puhe ja läheisyys on parasta lääkettä tähän päivään.

Tsemppiä kaikille ja nallen metsästykseen onnea! Nalleja on nähtävissä ympäri kaupunkia ikkunoissa ja myös me osallistumme haasteeseen. Ulkoilijoille vilkuttavat meiltä ryhmäkoti Keinukodin nalle ja ravintolasalimme nallekaverukset.

 

Kuusela

Jukantuvalla yhteisöohjaajaopiskelija ohjasi koreografian We will rock you -kappaleeseen ja haastoi kaikki talot ja tiimit tekemään omia musiikkivideoitaan. Asukkaat ja omaohjaajat Jukantuvalla tanssivat rokin tahtiin.

Tiistaina asukkaat tutustuivat tunnemittariin ja kuvien avustuksella pohtivat erilaisia tunteita. Miehet innostuivat pelaamaan pöytäjääkiekkoa.

Ryhmäkodeissa on järjestetty myös yhteislaulua ja pientä puuhaa asukkaille. Mm. Kuusenlatvassa kylvettiin rairuoho ja ohraa. Kulttuuri-innostajat ja omaohjaajat ovat hakeneet Luovasta tilasta materiaaleja pääsiäiskoristeluun. Ravintolaan ja ryhmäkoteihin on tuotu narsisseja piristämään ja tuomaan väriä kevääseen.

Kerroksilla ja ryhmäkodeissa asukkaat ovat tehneet fysioterapeutin ohjauksessa palloilla maalaten hienoja abstrakteja yhteismaalauksia.

Kuuselassa tehtiin yhdessä asukkaiden kanssa virpomisvitsoja ja muisteltiin virpomisloruja. Upeasta musisoinnista on myös saatu nauttia. Lähitoriavustaja Kristiina on viihdyttänyt asukkaita soittamalla pianoa. Perjantaina saatiin kuulla työntekijöiden kaunista laulua ikkuna- ja parvekekonsertissa. Karjalan kunnailla laulu lupaili jo keväästä, vaikka pieni raekuuro yllättikin laulajat. Kevät keikkuen tulevi…

 

Taatala

Taatalassa on kuunneltu toivelauluja, pidetty levyraatia ja laulettu kitaran säestyksellä yhdessä. Yhteislauluhetkiin on innostuttu ravintolassa välillä aivan spontaanisti. Tanssikappaleet ovat saaneet panemaan jalalla koreasti. Keskustelua on ollut monesta aiheesta ja niistä on syntynyt monia yhteisiä lämminhenkisiä nauruhetkiä päivien iloksi.

Pääsiäiseen on valmistauduttu laittamalla Rairuoho kasvamaan ja pihaa lakaisemalla. Keväästä on nautittu ulkoilemalla ja kävelyillä. Asukkailla on ollut mahdollisuus ottaa etäyhteys omaisiin tabletilla videoyhteyden kautta. Aivoja on pidetty virkeinä arvoituksilla.

Alkuvuonna syntyneiden yhteisiä syntymäpäiväjuhlia vietettiin kuun ensimmäisenä päivänä. Tarjolla oli lauluesityksiä, henkilökohtaiset syntymäpäivärunot ja maistuva juhlakakku. Pöytää koristi kauniit tulppaanit ja juhlan kunniaksi useimmat nauttivat kahvinsa kermalla. Juhlimme yhdessä muistellen menneitä, pohtien elämänviisauksia ja viettäen mukavan hetken syntymäpäivien kunniaksi.

Laitoimme asukkaita ilahduttamaan kädentaitotuokiossa tehtyjä värikkäitä piirustuksia.

 

 

VIIKKO 13

Mitä kaikkea meillä on viikon aikana muun muassa tehty:

  • on juteltu
  • maalattu erilaisilla tekniikoilla
  • tehty kädentaitojuttua
  • kuunneltu elävää musiikkia
  • laulettu
  • tanssittu
  • järjestetty parveke- ja ikkunakonsertti.

Poimintoja taloista:

Kaukaharjukeskus:

Tällä viikolla Kaukaharjun ryhmäkotilaiset ovat olleet perusasioiden äärellä. On nautittu kauniista kevätsäästä ja toistemme seurasta.

Keinupuistokeskus:

Meillä on myös liikuttu ja jumpattu sisätiloissa ja asukkaiden kotona. Tässä taidonnäyte ilmanyrkkeilystä vastassa kaksi kovan luokan mimmiä!

Taatalakeskus:

Taatalassa on muun muassa liikuttu kauniissa säässä ja pelattu sisäpelejä.

Kuuselakeskus:

Parveke- ja ikkunakonsertti viihdytti talon sekä lähitalojen asukkaita. Seuraamassa oli parvekkeiltaan kymmeniä asukkaita Kuuselasta ja lähitaloista.

 

Tutustu tuleviin tapahtumiin ja mielenkiintoisiin hankkeisiimme. Palvelun kehittäminen on tiivistä yhteistyötä asiakkaiden ja asiantuntevien kumppaneiden kanssa. Pirkanmaan Senioripalvelut on aktiivisesti mukana tutkimus- ja kehittämishankkeissa, joissa etsitään uusia ratkaisuja ikäystävällisiin palveluihin ja hyvään arkeen. Kehittämistyön tuloksia myös esitellään alan toimijoille tutustumiskäynneillä ja ammattilaisten seminaareissa.

Käynnissä olevia hankkeita

Hyvinvointia ja parempaa palveluasumista

HIPPA-hanke tarjoaa yrityksille yhteiskehittelyprosesseja, joissa yritykset, kaupungit ja ammattikorkeakoulut yhdessä palveluasumisen asukkaiden ja kotona asumiseen tukea tarvitsevien ja heidän läheistensä kanssa tuottavat älykkään asumisen ratkaisuja tunnistettuihin kehittämistarpeisiin. ”HIPPA-Hyvinvointia ja parempaa palveluasumista digitalisaation avulla” on Euroopan sosiaalirahaston rahoittama hanke, jota koordinoi Metropolia Ammattikorkeakoulu. Pirkanmaan Senioripalvelut Oy toimii hankkeessa testausympäristönä.

Hippa-hankkeen kautta saatiin kokeiltavaksi esimerkiksi Medeka Oy.n reittiohjelmisto:

Harjoittele upeassa maisemassa

Luontoreitit ja kaupunkimaisemat ilahduttavat liikkujaa myös sisätiloissa, kun olemassa olevaan kuntoilulaitteeseen yhdistetään Medeka Oy:n reittiohjelmisto. Liikuntatilan televisioon yhdistetään Boxi, joka tarjoaa liikkujan valittavaksi yli 300 maisemavideota: upeita luontoreittejä ja kaupunkikohteita eri puolilta maailmaa.

Ohjelmisto vie liikkujan vaikkapa luontoreitille vuoristoon tai suurkaupunkiin kuten Pariisiin tai Lontooseen. Ohjelmiston sisältävän Boxin käyttöönotto on yksinkertaista ja sitä voi käyttää olemassa olevan kunto- tai käsipyörän tai kävelymaton kanssa. Asiakas vuokraa Boxin Medeka Oy:ltä.

Kokemuksia käyttäjiltä

Reittiohjelmisto on ollut vuoden päivät kokeiltavana Kuuselan lähitorin asiakkailla. Kokeilun aikana kerättiin käyttäjien kokemuksia siitä, miten tuote soveltuu ikääntyneiden käyttöön. Samalla haluttiin selvittää, tukeeko ohjelmisto harjoittelun säännöllisyyttä ja koetaanko laite helppokäyttöiseksi. Kuuselakeskuksen kokemusten innostamana Pirkanmaan Senioripalvelut hankkii laitteen asiakkaiden käyttöön myös muissa keskuksissaan.

”Oikein hyvä! Huonolla säällä erinomainen lenkkivaihtoehto. Kauniit maisemat ja vaihtelevat muut reittivalinnat.”

”Erittäin mukava! Ei huomaa ajan kulua.”

”Kiva seurata tv-kuvaa. Reeni menee paljon mukavammin. Hyvä!”

Lisää hankkeistamme seuraavaksi

Pirkanmaan Senioripalvelut Oy mukana järjestämässä Suomen suurinta avointen ovien tempausta

Pirkanmaan Senioripalvelut Oy on mukana Suomalaisen Työn Liiton järjestämässä Tervetuloa meille -tempauksessa, joka järjestetään lokakuun ensimmäisellä viikolla 30.9.-6.10.2019. Tavoitteena on avata ovet yrityksiin sekä yhteisöihin ja kertoa suomalaisesta monipuolisesta osaamisesta. Tempaus innostaa suomalaiset yritykset ja yhteisöt viettämään yhdessä Suomen suurimpia yhtäaikaisia avointen ovien päiviä rennon kanssakäymisen merkeissä.

Pirkanmaan Senioripalvelut Oy järjestää tapahtumaviikolla kaksi avoimien ovien päivää teemalla Ikääntyminen kunniaan.

Tapahtumamme avulla osallistujat pääsevät tutustumaan palveluihimme ja toimintaamme ja saavat mahdollisuuden tutustua siihen työhön, mitä meillä tehdään.

Tervetuloa meille -viikon kantavana ajatuksena on lisätä yritysten läpinäkyvyyttä ja vuorovaikutusta kuluttajien keskuudessa.

– Tervetuloa meille -viikon kautta teemme suomalaisen työn näkyväksi, kun yritykset kautta maan avaavat ovensa yhtä aikaa. Yrityksissä ja organisaatioissa tehdään valtavasti hyvää työtä, joka ei välttämättä tule aina esiin. Tavallisen kuluttajatuotteen takana voi olla vuosikausien tuotekehitystä, vastuullisia toimintatapoja ja työtä uudistavia innovaatioita, kertoo Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtaja Tero Lausala.

Tervetuloa meille -viikon tapahtumakalenteriin on koottu kaikki viikon aikana järjestettävät avointen ovien tapahtumat. Tapahtumakalente­rin osoite on: tervetuloameille.fi

Osallistu keskusteluun somessa: #tervetuloameille2019

Lisätietoja:

Hanna Koistinen, henkilöstöpäällikkö, Pirkanmaan Senioripalvelut Oy, p. 050 4353 743, hanna.koistinen@tvpy.fi
Reetta Mentu, markkinointipäällikkö, Suomalaisen Työn Liitto, p. 050 561 5030, reetta.mentu@suomalainentyo.fi
Tero Lausala, toimitusjohtaja, Suomalaisen Työn Liitto, p. 050 407 2623, tero.lausala@suomalainentyo.fi

Tervetuloa meille -viikon aikana 30.9.–6.10.2018 yritykset ympäri Suomen avaavat ovensa ja näyttävät, mitä niissä tehdään. Tempaus on avoin kaikille yrityksille. Tervetuloa meille -viikon takana on Suomalaisen Työn Liitto. www.tervetuloameille.fi

Tervetuloa seuraamaan Elo-olympialaisia livenä!

Suora lähetys YouTubessa: PSP kanava, maanantaina 9.9. klo13-14. Elo-olympialaisten striimaus myös nauhoitetaan ja on katsottavissa PSP kanavalta tämän jälkeenkin.

Keinupuistokeskus isännöi tapahtumaa, jossa Kaukaharju-, Kuusela- ja Keinupuistokeskuksen asukkaat ja henkilökunta kisaavat mm. e-pelejä pelaten.

Tilaa ja/tai katso tapahtumaa Youtubessa PSP kanavalta: https://www.youtube.com/channel/UCMTYM1S-W2cOcIlVqqkh12g

Tänä vuonna tapahtuman järjestää Pirkanmaan Senioripalveluiden ja Tampereen Vanhuspalveluyhdistyksen kanssa TAMK:in Virtuaalinen elämyslääke- hanke. Tapahtuman kuvauksista ja striimauksesta vastaa Yle.

Lisätietoja:
Kanerva Niemelä
kanerva.niemela@tvpy.fi | puh. 050 5164 531

Yhteisötaiteesta Ylen sivuilla

Yle uutisoi 6.11.2018 Pirkanmaan Senioripalvelut Oy:n taide- ja kulttuuritoiminnasta.

Katso koko uutinen Ylen verkkosivuilta.

MUODONMUUTOS: palvelutalosta kulttuurikeskukseksi yhteisötaiteen seminaari

järjestettiin 8.10.2018 Klo 10–16 Kuuselakeskuksessa

Pirkanmaan Senioripalvelut Oy:n yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa toteuttamilla avoimilla Lähitoreilla on 13 000 kulttuurikäyntiä vuodessa. Talossa työskentelee kokopäivätoiminen yhteisötaiteilija, joka toteuttaa ikäihmisten ja yhteistyötahojen kanssa isoja ja pieniä taidehankkeita. Voiko palvelutalo muuttua kaikille avoimeksi kulttuurikeskukseksi? Miten muodonmuutos tehtiin ja miten se voi toteutua muuallakin? Kulttuurista, hyvinvoinnista ja sosiokulttuurisesta innostamisesta olivat keskustelemassa ikäihmisten taidetoiminnan edelläkävijät, media sekä kulttuuri- ja Sote-vaikuttajat.

ARMAS-festivaalin yhteisötaideseminaarin järjesti Pirkanmaan Senioripalvelut Oy yhteistyössä Kulttuurikeskus PiiPoon ja Taiteen edistämiskeskuksen Tampereen toimipisteen kanssa.

Seminaari yhteisötaiteesta houkutteli Kuuselakeskukseen alan vahvoja ammattilaisia. Päivän keskustelut olivat vilkkaita ja pilkahdukset toteutettuihin taideprojekteihin saivat tunnelman korkealle.

Miten taiteen hyvät vaikutukset saadaan kaikkien ulottuville? Monen kantana oli, että on yhtä tärkeää kokea taidetta ja olla itse tekemässä. Miten saataisiin päättäjille omakohtaisia kokemuksia siitä, miten hyvää taide tekee?

Seminaarissa kirkastui, että yhteisötaiteen ympärille on virinnyt hyvää ja hedelmällistä yhteistyötä – ja verkostoituminen varmasti tiivistyy jatkossa.

Seminaarin ohjelma aukeaa tästä

Yläreunan kuva: Anne Koski

Lisätietoja seminaarista:
Kanerva Niemelä, yhteisötaitelija, Pirkanmaan Senioripalvelut Oy, kanerva.niemela@tvpy.fi, p. 050 5164 531

Anne Koski, YTT, kulttuurituotannon opiskelija, Humak, keinonaks@gmail.com,
p. 040 5152 248

 

Tutustu myös kirjoituksiin TOIVO-yhteistötaidetoiminnasta:

TOIVO-yhteisötaideblogi

DAC – Dwellers in Agile Cities / Ketterä kaupunki

Taidetutka: Anne Koski, Palvelutalosta kulttuurikeskukseksi

Luodaan ikäystävällisiä kaupunkeja Pohjoismaihin

Ensimmäinen suuri pohjoismainen konferenssi, joka käsitteli ikäystävällisiä kaupunkeja, järjestettiin Tukholman alueella, Solnassa 15.–16.10.2018. Konferenssi raivasi tietä vahvalle pohjoismaiselle yhteistyölle ja kaupunkien verkostolle, joka voi ajaa näitä asioita tulevina vuosina.

Tampere on yksi seitsemästä pohjoismaisesta kaupungista, jotka ovat liittyneet Maailman terveysjärjestön verkostoon Age-friendly cities and communities. Verkoston kaupungit ovat sitoutuneet työskentelemään pitkäjänteisesti monella saralla, jotta ikäihmiset saataisiin itse mukaan vaikuttamaan kehitykseen. Osallistavan yhteiskuntasuunnittelun lähtökohta on inhimillinen monimuotoisuus ja kestävän kehityksen edistäminen. Yhteiskunnan suunnittelu esteettömäksi on tästä näkökulmasta investointi.

Konferenssissa kuultiin esityksiä eri alojen tutkijoilta, poliitikoilta sekä WHO:n ikäystävällisten kaupunkien verkostoon kuuluvien kaupunkien asiantuntijoilta ja eläkeläisjärjestöiltä. Esillä oli vahva kattaus tutkimusnäyttöä ja kaupunkien esimerkkejä onnistumisista muutoksen toteuttamisessa. Tampereen esimerkin konferenssille esitti Pirkanmaan Senioripalvelut Oy:n ja Tampereen Vanhuspalveluyhdistys ry:n edustaja.

Pirkanmaan Senioripalvelut Oy haluaa olla toteuttamassa ja kehittämässä ikäystävällistä kaupunkia ja palveluja, jotka rakentuvat hyvälle asiakasymmärrykselle, osallistumiselle ja palvelujen saavutettavuudelle. Pohjoismaisen hyvinvointikeskuksen julkaisussa A better environment to age in (2018) kuvataan Tampereen ja muiden pohjoismaisten kaupunkien edistysaskelia ikäystävällisen kaupungin kehittämistyössä.

Tutustumassa kehittämistyöhön

Ikäihmisten palvelujen kehittäminen ja suurten ikäluokkien palvelutarpeen ennakointi on ison kiinnostuksen kohteena myös Manner-Euroopassa. Körber Foundation on kolmannen sektorin toimija, jonka edustajat kävivät tutustumassa Tampereen kaupungin palveluihin ja tamperelaisiin toimintamalleihin syyskuussa.  Pirkanmaan Senioripalvelut Oy:n ja Tampereen Vanhuspalveluyhdistys ry:n vieraina he tutustuivat Kuuselan lähitorin toimintaan ja yhteistyömalleihin.

Sosiaalinen hyvinvointi

Tutkijat ovat huomanneet, että monenlaiset asiat vaikuttavat siihen, että ikääntyvien sosiaalinen hyvinvointi ei ole niin hyvä kuin se voisi olla. Tampereen yliopistossa käynnistyi kesällä 2018 hanke ”Vanheneminen ja sosiaalinen hyvinvointi” (SoWell). Pirkanmaan Senioripalvelut Oy tekee yhteistyötä SoWell-hankkeen kanssa.

Virkeät ikämiehet

Tamperelaisessa hankkeessa on tavoitteena, että yhä useamman eläkeikäisen miehen ruokailutottumukset ja liikunta tukevat terveyttä ja miesten kokemus hyvinvoinnista ja osallisuudesta on kohentunut. Nääsville ry:n koordinoima ”Virkeät ikämiehet – vireyttä elämään ruuasta ja liikunnan digitalisaation avulla” -hanke on osa STEA:n vuonna 2018 käynnistynyttä ”Elämänote” -ohjelmaa.  Pirkanmaan Senioripalvelut Oy on mukana hankkeen toteuttamisessa.

Luovaa osaamista sosiaali- ja terveysalalle

Luovien alojen ja sosiaali- ja terveysalan toimijoiden yhteistyönä kehitetään uusia liiketoiminnan ja työllistymisen mahdollisuuksia muuttuvassa toimintaympäristössä. Hankkeessa hyödynnetään virtuaalisuutta miellyttävien asiakaskokemusten, elämystuotteiden ja palveluiden kehittämisessä. Syksyllä 2018 käynnistyvää ”Virtuaalinen elämyslääke–luovaa osaamista sote-alalle” -hanketta koordinoi Tampereen ammattikorkeakoulu. Pirkanmaan Senioripalvelut Oy toimii hankkeessa testausympäristönä.

Hyvinvointia ja parempaa palveluasumista

HIPPA-hanke tarjoaa yrityksille yhteiskehittelyprosesseja, joissa yritykset, kaupungit ja ammattikorkeakoulut yhdessä palveluasumisen asukkaiden ja kotona asumiseen tukea tarvitsevien ja heidän läheistensä kanssa tuottavat älykkään asumisen ratkaisuja tunnistettuihin kehittämistarpeisiin. ”HIPPA-Hyvinvointia ja parempaa palveluasumista digitalisaation avulla” on Euroopan sosiaalirahaston rahoittama hanke, jota koordinoi Metropolia Ammattikorkeakoulu. Pirkanmaan Senioripalvelut Oy toimii hankkeessa testausympäristönä.

Yhteisöllisyydellä ja osallisuudella työhyvinvointia ja tuottavuutta

Hanke uudistaa yritysten toimintakulttuuria kohti tiimitoimintaa ja yhteisöllisyyttä. Syksyllä 2018 käynnistyvässä hankkeessa pilotoidaan lähiesimiehen ohjauksellista ja valmentavaa työotetta ja kehittämisen tavoitteena on työntekijöiden osallistuminen oman työn kehittämiseen ja osallisuuden kokemuksen vahvistuminen. Euroopan sosiaalirahaston rahoittamaa hanketta koordinoi Tampereen ammattikorkeakoulu. Pirkanmaan Senioripalvelut Oy on yksi hankkeeseen osallistuvista yrityksistä.