Kuulumisia taloistamme

Näissä viikoittaisissa kirjeissä kerromme, miten arki jatkuu keskuksissamme, vaikka laajemmat ohjelmat ja vierailut on peruttu. Moniammatilliset tiimit taloissamme järjestävät asiakkaillemme ohjelmaa päivittäin, tietysti hygienia ja turvallisuus huomioiden. Ohjelma perustuu asukkaiden toiveisiin, jokainen tulee kuulluksi ja toiveita kerätään jatkuvasti. Yhteydenpidosta huolehditaan ja asukkailla on mahdollisuus ottaa etäyhteys omaisiin omaohjaajien avustamana. 

VIIKKO 29 & 30

Kuuselakeskuksen Jukantuvalla grillattiin kesäisissä tunnelmissa, eikä sadepäiväkään haitannut menoa. Asukkaista tuntui kuin olisi ollut matkoilla ulkomailla jossain ravintolassa, vaikka oltiin omalla parvekkeella. Tunnelmaa kuvasi se, että mietittiin että kuinka täältä päästään kotiin :).

Ryhmäkoti Kuusenlatvassa on kovasti ulkoiltu ja laulettu soivasta laulukirjasta vanhoja kansanlauluja ja pidetty hartaushetki hoitajan avustamana. Yksi asukas on osallistunut innolla myös kodin askareisiin mm. tuomalla tiskiin likaisia astioita.

Sää on suosinut Kuuselassa vierailleita esiintyjiä: Taidevireen ohjaajat veivät asukkaat mielikuvitusmatkalle, jonka vaiheet maalattiin taideteokseksi. Asukkaat ovat myös päässeet nauttimaan tuoreista kesän antimista, kun Yrjölän Marjatilan myyjä on kurvannut Kuuselan pihaan tuoden mukanaan ihania uusia perunoita, herneitä sekä tietysti marjoja. Ostajia on ollut jonoksi asti! Eräs asukas kertoi suurinta kesäherkkuaan olevan uudet perunat grillikylkien kera.

Taitava ja odotettu esiintyjä Henna Leppänen kävi soittamassa harmonikkamusiikkia. Saimme nauttia kahdesta esityksestä: suuri yleisö nautti tunnetuista kesäisistä sävelistä Kuuselan yläpihalla, jonka jälkeen Henna esiintyi ryhmäkoti Kuusenlatvan terassilla pienemmälle porukalle. Molemmissa tapauksissa Henna otti yleisön hyvin haltuun ja saivat kuulijat esittää toiveitakin. Kuulimme tuttuja kappaleita kuten Kesäillan valssin ja Säkkijärven polkan. Osa kuulijoista tykästyi haitarimusiikkiin niin kovasti, että halusi osallistua molempiin esityksiin, joka tietysti sallittiin 😊

Kuuselassa on myös jatkettu Oravaveistoksen tekoa yhdessä asukkaiden kanssa. Helteen helliessä Kuuselan pihaa, oravaa rakennettiin tällä kertaa Vilpolaksi nimetyllä terassilla. Sirkantuvan asukkaat pääsivät katselemaan oravaprojektin etenemistä turvallisesti ikkunalasin takaa. Koska orava valmistetaan enimmäkseen kierrätysmateriaaleista, puhututti asukkaita turha roskaaminen ja erityisesti se, mihin kaikki maailman roskat menevät.

Taatalakeskuksessa ollaan maanantai aamupäivisin innostuttu yhteislaulusta, kun Marjatta Aarne on käynyt siellä musisoimassa. Yhteislaulutilaisuus on ollut suosittu ja paikalla on näkynyt paljon iloisia kasvoja! Musiikin iloa meille toi myös Martti Kuurilan ja Tapani Luojuksen esiintyminen eräänä iltapäivänä.

Sannin kanssa on viime viikkoina päässyt sekä harjoittamaan kädentaitojaan että laulamaan. Laulua on kuulunut Taatalan käytävillä harva se päivä ja yhdessä on muun muassa maalattu tauluja, jatkettu ryijytöitä ja viimeisimpänä askarreltu tuulikelloja! Muun puuhailun lomassa on tehty arkisia askareita, joka voi olla ryhmäkodin puolella esimerkiksi astianpesukoneen täyttämistä.

Taatalassa on myös päästy kisailemaan, sillä eräänä keskiviikkona järjestettiin yhteiset mölkkykisat! Mölkkyä pelattiin kahdessa eri sarjassa, toinen sarjoista oli tarkoitettu pyörätuolin avulla liikkuville. Peli oli vauhdikasta ja kaikilla taisi olla mukavaa. Lopuksi palkittiin molempien sarjojen voittajat ja kaikki saivat pienen palkinnon osallistumisestaan.

Sateen ropistessa ikkunoihin on Keinupuistossa luovittu tekemistä sisätiloissa. Keinupuiston ryhmäkodissa on mielikuvamatkailtu Motomedin kyydissä ja muisteltu nuoruuden pyöräretkiä. Voi mitä hauskoja muistoja saimmekaan kuulla! Muistojen lomassa kunto nousi kohisten kuin huomaamatta.

Pyöräretken päätteeksi muistelu jatkui, kun naisporukalla syvennyttiin Tampereen historiaan. Yhdessä todettiin, että kylläpä kaupunki onkaan muuttunut viime vuosina.

Hoitajat joutuivat todella virittämään aivonystyrät huippukuntoon, kun Keinupuistossa hoitaja haastettiin muistipeliin. Sulassa sovussa ja pilke silmäkulmassa peli kuitenkin sujui ja voittajan oli helppo hymyillä!

VIIKKO 27 & 28

Luovat työntekijät ovat musisoineet paljon taloissa. Keinupuistossa on nautittu päiväkahveista ja lounaasta Sannin soittaessa ja laulaessa, pianomusiikki lounaalla luo kyllä juhlallista tunnelmaa ja rauhallista oloa ruokailuun. Kahvin lomassa pystyy tuttuja lauluja mukana laulamaankin ja ryhmäkodissa kuultiin Suutariemännän kehtolaulu: ”Keitä te ootte, te pienet pojat, kun en mä tunne teitä, piupali paupali piupali paupali, kun en mä tunne teitä? ” Tutut sävelmät muistuvat hyvin mieleen ja niitä on mukava laulaa mukana tai löydä tahtia jalalla.

Kuuselassa on hyräilty ja muisteltu tuttuja viihdesävelmiä vuosien varrelta, joita Kanerva on soittanut ravintolasalin pianolla. Musiikki kuuluu mukavasti avoimessa tilassa useampaan kerrokseenkin samalla. Kommentoipa kerran eräs asukas, että on kuin olisi New York:ssa pianobaarissa, kun ravintolassa soivat jazzahtavat vanhat melodiat. Kaukaharjussa on laulettu yhdessä kanervan kanssa tuttuja lauluja niin ravintolassa kuin ryhmäkodissakin. Laulun lomassa on katseltu myös mukavaa

Taatalassa Sanni on useana päivänä ilahduttanut meitä yhteislaululla, johon asukkaat ovat mielellään liittyneet mukaan. Musisoitu on niin kerrosten puolella, kuin ryhmäkodissakin. Saatiin karaokekin toimimaan, jotta lauluun oli helppo liittyä mukaan, vaikka kappale olisi ollut tuntemattomampikin!

Taatalan kuulumiset

Maanantaina päästin matkalle makumuistoihin, kun sisäpihalla oltiin kuuntelemassa kulttuurituokiota. Kulttuurituokiolle sattui sopivasti sateeton hetki ja yhdessä olikin mukava muistella esimerkiksi erilaisia kasvimaan ja metsän antimia. Tuli puhetta esimerkiksi marjanpoimintareissuista ja siitä, mitä kaikkea kerätyistä marjoista valmistettiin.

Puuhastelu käsitöiden parissa on jatkunut ja lopputuloksena onkin ollut hienoja ja värikkäitä ryijytöitä! Katsotaan mitä näistä yhdessä keksitään tehdä. Välillä on ollut mukava ulkoilla, kun on vaan onnistunut lähtemään ulos sopivana sateettomana hetkenä.

Musiikkiesityksistä on päästy nauttimaan myös esiintyjien vieraillessa. Kikka Salmi ja Lasse Kossila viihdyttivät asukkaita eräänä iltapäivänä tunnin verran.

Keinupuiston kuulumiset

Sade on tuonut helpotusta helteen keskelle ja Keinupuistokeskuksessa ollaan huokaistu helpotuksesta. Asukkaat ovat seuranneet ulkoillessaan myös luontoa, joka kaivannut jo kovasti vettä. Sadetta on seurailtu sekä ulkona sateensuojassa että ikkunasta ihmetellen.

Sadepäivinä tapaamiset läheisten kanssa on voitu pitää tapaamiseen varatussa pihamajassa tai sateen suojassa sisäpihan ikkunan alla olevan pöytäryhmän luona.

Maanantaina Taidevireen tutu ohjaat pitäneet ulkona asukkaille ryhmää sekä ryhmäkodin pihalla että ravintolasalin pihalla. Luovantoiminnan ohjaaja on käynyt asukkaiden luona kotona ohjaamassa erilaisia luovia toimia ja keräämässä kasviota Keinupuistoon kaikille nähtäväksi. Saamme pian taidenäyttelyn kasviosta ja kasvimaalauksista.

Keinupuistokeskuksessa olemme olleet lähellä ja vierellä.

Sadekuuroista huolimatta talossa on ulkoiltu tavattu läheisiä piha-alueilla. Hieman paksumpia vaatteista on tarvittu kuin kaksi viikkoa sitten helteessä!

Mikä on sinun mieluisin janojuoma tai ruokajuoma? Entä oletko tottunut juomaan kesäsaunan jälkeen saunaoluen? Ryhmäkodin miehien teki mieli olutta ja pikaisen kauppareissun jälkeen tätä päästiin maistelemaan.

Talomme naisasukkaat taas nauttivat, kun peseytymisien yhteydessä samalla leikataan kynnet ja rullataan hiukset. Monesti voidaan vielä laittautua ja lakata kynnet.  Keinupuistokeskuksessa on nyt monella juuri lakatut kynnet! Ryhmäkodissa on oma kampauspöytä, jonka ääressä on ihana hetken hemmotella itseään ja suihkauttaa vaikka hajuvettä korvan taakse!

Kaukaharjun kuulumiset

Kaukaharjussa on riksapyöräilty tällä viikolla. Fysioterapeutti Hanna oli kuskina. Asukkaat nauttivat pyöräilystä ja eräs rouva heilutteli kaikille ohikulkijoille ja bussikuski heilutti takaisin. Hannan ohjauksessa on jumpattu ulkona sään salliessa. Ryhmäkodissa Joonas on puuhannut monenlaista ja keskustellut asukkaiden kanssa.

VIIKKO 26

Juhannus vietettiin aurinkoisessa säässä ja hellettä on riittänyt edelleen kuluneelle viikolle. Asukkaat ovat nauttineet ulkoilusta varjopaikoilla sekä monenlaisesta ohjelmasta taloilla.

Taloilla on käyty myös keskustelua mieluisista kesäpuuhista. Esille nousi muun muassa seuraavia asioita:

 • Ulkona istuskelu ja lämmöstä sekä auringosta nauttiminen
 • Uiminen
 • Kasvimaan laitto ja kukkien hoitaminen
 • Soutaminen
 • Kalastus
 • Musiikkiesitysten kuunteleminen
 • Luonnossa liikkuminen
 • Marjassa käynti
 • Pyöräily
 • Grillaaminen
 • Hyvä ruoka ja herkuttelu

Taatalassa helle on tällä viikolla verottanut voimia, mutta sisäpihan aurinkovarjojen alla on kuitenkin ollut mukava istuskella. Päivät kuluvat käsitöitä tehden ja yhteislauluja laulellen. Ulkoiluttajan kanssa moni on halunnut läheiseen puistoon seuraamaan lasten leikkejä. Perjantaina asukkaat saivat ihmetellä pihaan tupsahtanutta miniponia ja rapsutella suloista kaveria.

Kuuselakeskuksessa juhannus vierähti rauhallisissa tunnelmissa makkaraa grillaten ja lauluja laulaen. Taloa koristeltiin luonnonkukilla, joita asukkaatkin kävivät poimimassa.

Maanantaina Martti Kuurila ja Tapani Luojus kävivät piristämässä talon ja lähitalojen asukkaita esittämällä tuttuja säveliä takavuosilta. Laulut olivat niin tuttuja, että moni yhtyi lauluun mukaan. Konsertin järjestivät Tampereen kaupunki ja Yhdenvertaisesti Sinun- hanke. Tiistaina tuttuun tapaan Inka ja Piia pitivät Taidevire tuokion.

Torstaina suosittu levyraati innosti Kuuselan asukkaita mukaan kuuntelemaan toivottua musiikkia, kun Nuorisotoimen Dj:t pääsivät vauhtiin. Nuorisotoimi oli järjestänyt upeaäänisen yllätysesiintyjän laulamaan muutaman laulun.

Juhannusaaton aattona vietettiin Keinupuistossa sisäpihalla keskikesän juhlaa. Tällöin syötiin vohveleita ja juotiin kahvia sekä laulettiin, maalattiin, kuunneltiin kesäisiä kappaleita ja tanssittiin. Juhannuksena Keinupuiston ryhmäkodin sisäpihalla oli grillijuhlat. Tarjolla oli tietysti grillimakkaraa!  Viikolla on myös ryhmäkodissa leivottu pullia. Kyllä se vaan maistuu juuri leivottu uunista tuullut lämmin pulla hyvältä!   Ikkunoita on availtu yöksi ja taloa viilennetty näin. Juomisen tarjoaminen ja muistuttelu on ollut tärkeää.

Kaukaharjukeskuksessa

Kaukaharjussa on kuluva viikko ollut kesän touhukkain. Helteetkään eivät ole menoa haitanneet. Kuluvalla viikolla on pihalla nautittu stand-upmaisesta Raivomassa esityksessä ja yhdessä mietitty ja naurettu kaikelle mikä harmittaa! Keskiviikkona nuoristoimi kävi taas soittamassa meille musiikkia. Nuoret kertoivat, että tämä on ollut heille hieno kokemus tutustua ikäihmisten nuoruuden musiikkiin. Torstaina Martti Kuurila ja Tapani Luojus esitttivät upeita lauluja haitarin säestyksellä. Viikon päätti vapaaehtoisten kuoron mahtava lauluesitys.

Riksapöyrä lähti loppuviikolla Keinupuistostokeskuksesta Kaukaharjukeskukseen, jossa sitä tullaan seuraavina viikkoina polkemaan. Kaukaharjukeskuksessa aurinkoisista ja helteistä päivistä on nautittu pihalla varjoisilla istumapaikoilla.

 1. Kuva Raivomassa
 2. Kuva kuurila ja luojus esiintyy

Kuvat 1-2: Taatalassa luovantoiminnan ohjaaja Sanni säestää ja laulaa yhteislauluja sekä konserttikuva.

Kuvat 3-4: Luonnonkukkia juhannuskoristeluja varten ja nuorisotoimen dj –konserttia Kuuselassa

Kuvat 5-6: Keinupuistokeskuksesta maalauksia kasveista kesäkasvioon sekä juhannusjuhlan kuva ryhmäkodin sisäpihalta.

Kuvat 7-8: Kaukaharjukeskuksessa

VIIKKO 25

Helteiset juhannusviikon kesäterveiset taloistamme!

Talojemme pihoja koristivat juhannuksena juhannuskoivut. Taatalakeskuksen juhannusta vietettiin helteisessä säässä tiistaina. Tarjolla oli grillimakkaraa ja jaffaa, sekä kahvin kera vohveleita hillolla ja kermavaahdolla. Pihaa koristivat koivujen lisäksi kauniit niittykukkakimput. Laulettiin yhdessä kesäisiä lauluja, juhlittiin huhti-kesäkuun syntymäpäiväsankareita ja kuultiin asukkaan kirjoittamia runoja. Juhlan kruunasi vielä palomieskuoro Tulikukkojen esiintyminen. Paahtavasta helteestä huolimatta juhlaväki viihtyi sinnikkäästi ulkona. Keinupuistokeskuksessa juhlittiin juhannusjuhlaa torstaina. Juhlassa paistettiin vohveleita, laulettiin kesälauluja ja nautittiin keskikesästä. Kuuselakeskuksen Juhannusjuhlia saatiin viettää myös torstain kauniissa säässä, kun grillattiin pihvimakkaraa terassilla. Juhannushipat huipentuivat Yön lyhdyt bändin letkeisiin kesäbiiseihin. Kaukaharjukeskuksen torstain juhannusjuhlaa puolestaan vietettiin kesäisiä lauluja yhdessä laulaen sekä juhannusaattona makkaraa paistaen ja vehreällä pihalla yhdessäolosta nauttien.

Huh hellettä ovat talojemme asukkaat todenneet tällä viikolla. Koko viikon olemme saaneet nauttia ja kärsiä helteistä. Toisista asukkaista kuumuus on iloinen ja kesään kuuluva asia ja toisille se aiheuttaa väsymystä ja huonoa oloa. Olemme huolehtineet erityisesti, että jokainen asukas on saanut riittävästi juomista ja viilennystä.

Kuten olemme uutisista saaneet tiedon, Suomen hallitus päätti poikkeusolojen päättymisestä kuluvalla viikolla. Edelleen kuitenkin taloissamme toimintaamme ohjaa tartuntatautilaki ja emme ole vielä saaneet lupaa avata ovia palvelutalon ulkopuolisille henkilöille. Läheisten tapaamiset ovat siis edelleen toteutuneet etukäteen sovitusti ulkona tai muuten erikseen sovituissa paikoissa. Läheisillä on myös mahdollisuus ottaa etäyhteys talossa asuvaan omaiseensa tabletilla tai muulla välineellä kuten puhelimen kautta etäyhteytenä. Omaohjaajat ovat auttaneet yhteyden muodostamisessa. Asukkaille tarjottu ohjelma toteutetaan yhä suurimmaksi osaksi ulkosalla tai etäyhteytenä. Ryhmäkodeissa ja kerroksilla talon luovat työntekijät kiertävät laulattamassa ja musisoimassa asukkaiden kanssa. Onpahan eräs työntekijä saanut ihan niin sanotun korvamadon tarttuvasta ikivihreästä melodiasta, kun pitkästä aikaa on kuulunut vanha hitti pianolla soitettuna.

Kuuselakeskuksessa Tampereen kaupungin tarjoaman Taideviretuokion aikana sää oli helteisen lämmin, mutta silti asukkaita jaksoi tulla mukaan seuraamaan tätä kivaa ja osallistavaa tuokiota. Tässä Inkan ja Pian ohjaamassa tuokiossa laulettiin yhdessä ja pohdittiin vastauksia eläinaiheisiin kysymyksiin. Lisäksi arvuuteltiin, millainen taulu oli kyseessä, kun Inka kuvaili sitä ensin kertoen. Lopuksi osallistujille näytettiin maalaus ja kyseessähän oli Hugo Simbergin maalaus nimeltään Aamu. Keinupuistossa Taideviretuokio järjestettiin maanantaina. Toiminta toteutettiin ulkosalla sekä ryhmäkodin että ravintolasalin viereisellä pihalla. Jatkossa saammekin nauttia Taidevire-ryhmästä Keinupuistokeskuksen piharyhmänä joka maanantai!

Taatalakeskuksessa puolestaan tällä viikolla otettiin uusi käsityöhaaste innolla vastaan. Sekä ryhmäkodissa, että kerroksilla aloitettiin yhteisen taideteoksen tekeminen. Käsityöt ovatkin Taatalassa monelle mielekästä ja mieluista puuhaa. Kaukaharjukeskuksessa kerrosten asukkaita on kerääntynyt tiistai ja torstai aamupäivisin maalaamaan, piirtämään sekä rakentamaan pihalle tulevia yhteisötaideteoksia muun muassa eläinverkosta ja kierrätysmateriaaleista. Kavereiden tekemistä on voinut myös seurailla vierestä, pakkohan ei ole tehdä mitään, voi myös vain nautiskella seurasta ja katsella mitä kädentaitoja on syntymässä. Yhdessä olon lomassa on sitten mukava jutella ja vaihtaa kuulumisia. Torstaina muisteltiinkin, kuinka ennen vanhaa on vietetty juhannusta. Eräs asukasrouva kertoi, kuinka hänen siskonsa nuorena tyttönä katsoi lähteeseen, josko siellä näkyisi tulevan sulhasen kuva, näkyi kuitenkin aina vain oma kuva. Myöhemmin aikuiseksi vartuttuaan sama rouva kunnosti itse omaa mökkiään ja kiipesi muun muassa katolle korjaamaan huopakatetta.

Kuuselakeskuksessa pohdittiin, mitkä asiat ovat aiheuttaneet harmia näin korona aikana. Harmituksen aiheita kerättiin etukäteen ennen Stand up -koomikon esitystä.  Joonas Ruokamo toi harmin aiheet esille hauskalla tavalla Kuuselan pihalla pitämässään esityksessään, jonka nimi oli Raivoamassa. Tämän jälkeen ei sitten harmittanutkaan enää mikään. Tämän iloisen kulttuurituokion tarjosi Tampereen kaupunki ja tuottajana toimi Matrocks. Joonaksen Stan up –tuokioista on päästy nauttimaan myös muissakin taloissamme.

Keinupuistokeskuksen ryhmäkodissa laitettiin vielä näin kesäkuussa kasvamaan nopeasti itäviä salaatteja ja yrttejä yhteiselle ryhmäkodin pihaterassille. Asukkailla on hyviä vinkkejä puutarhan hoitoon ja kylvöpuuhiin. Pian nautitaan oman maan salaattia. Ryhmäkodissa on myös nautittu kesästä syöden ulkona lounasta ja juoden kahvia. Kuuselakeskuksessa on monta terassia, mutta niillä ei ole ollut nimiä, joten päätimme järjestää terassien nimikilpailun. Terassien nimikilpailun tulokset julkaistiin Yön lyhtyjen bändin laulujen lomassa. Terassien nimiksi ristittiin Kielo, Orvokki ja Vilpola.

Myös Taatalakeskuksessa on ollut ohjelmantäyteinen juhannusviikko. Maanantaina asukkaille järjestettiin kauneushoitolapäivä. Halukkaat saivat manikyyrejä, pedikyyrejä ja kampauksia. Ruusu ja liljat tuoksuivat käsivoiteissa ja kaunis rentouttava musiikki soi taustalla. Näin valmistauduttiin talon juhannusjuhliin. Torstaina meitä Taatalassa ilahdutti puolestaan taas nuorisotoimen nuorten Dj soittamalla viihdyttävää rentoa musiikkia. Perjantaina saimme odotetun vieraan, kun pastori Satu tuli pitämään musiikkipainotteista pihakirkkoa.

Myös Kaukaharjussa on saatu nauttia nuorten musisoinnista, kun keskiviikkona Kaukaharjukeskuksen pihamaalla nuorisotoimen nuoret soittivat meille mukavaa musiikkia laidasta laitaan. Hienosti ovat nuoret löytäneet ikäihmisiämme innostavaa musiikkia! Kaukaharjukeskuksen ryhmäkodin terassia kaunistettiin juhannukseksi punaisilla ruusupegonioilla. Kauniiden kukkaistutusten laittaminen pihoihin ja parvekkeille on tärkeä osa kesäistä elämää jokaisessa talossa. Kukkia on mukava katsella ja muistella niiden nimiä sekä miettiä millaisesta hoidosta minkäkin lajin kukat tykkäävät.

Meillä on oma talojen yhteinen riksapyörä, joka kiertää vuoroin eri keskuksissa ja tällä viikolla onkin Keinupuistokeskuksessa poljettu oikein urakalla riksapyörää. Katso video, tässä linkki riksa-ajelusta koostettuun videoon: https://youtu.be/7_AYDXkDsd0. Ette usko miten mukavalta on tuntunut lämpimänä päivänä tuulenvire kasvoilla kyydissä, kun fysioterapeutti Hanna polkee riksalla. Kyydissä on ollut asiakkaita ja asiakkaiden kanssa matkaavia työntekijöitä.

Nääsville ry:n parveke ja ikkuna jumpat päättyivät taloissamme tältä erää. Talojemme väki kiittää ohjaajia poikkeusajan jumpasta ja toivottelee heille hyvää kesää kukkakimpuin!

Kuvat: Kukkaloistoa PSP:llä. Kuuselakeskus: miehet kunnostavat terassipöytiä. Keinupuistokeskus: ryhmäkodin pihaterassilla viihdytään yhdessä. Kaukaharjukeskus: yhteisöllisen pihan kukkaistutuksia ja kukkamaalausta. Taatalakeskus: väriä elämään – taidetta ja kukkaloistoa.

VIIKKO 24

Kuulumisia taloista

Aurinko on hellinyt meitä kaikkia tällä viikolla. Asukkaat ovat tavanneet läheisiään kauniissa kesäilmassa ulkona, tapaamisiin varatuilla puutarhojen ja terassien kalustetuilla alueilla. Taloissamme tapaamisiin varattuja huvimajoja ei ole nyt tarvittu sateen suojaksi. Pidämme yhä hyvää huolta turvaväleistä ja hygieniasta niin läheistapaamisissa kuin ulos järjestetyssä ohjelmassakin. Näin kaikilla meillä on viihtyisää ja mukava olla näissä tärkeissä yhteisissä hetkissä.

Taloissamme on ulkoiltu erityisen paljon näinä päivinä, kun sää on suosinut. Pihoilla on pidetty muun muassa sekä omien fysioterapeuttien järjestämää pihajumppaa, että Nääsville ry:n fysioterapeuttien parvekejumppahetkiä.

Hervannassa Keinupuistokeskuksen koristeltu huvimaja sai tällä viikolla uudet kalusteet ja on nyt pihan sulotar kukkakoreineen ja jäätelötuutti viirinauhoineen. Viikolla Keinupuistokeskuksen pihalla on järjestetty muun muassa pihakirkko, keskusteluhetki, jumppaa ja toivelauluja. Keinupuistokeskuksen pihalla on kasvanut jo muutaman viikon Puuhapuu. Puussa on alueen asukkaille kotiin vietäväksi tekemistä ja lukemista muun muassa arvuutuksia, jumppaohjeita ja sananlaskuja.

Riksapyörä kiertää vuoroin kaikissa keskuksissamme. Nyt pyörä on ollut Keinupuistokeskuksessa. Sillä on poljettu viikon jokaisena päivänä. Pyörä on tuonut iloa sekä polkijalle, kyydissä olleille asukkaille, mutta myös riksapyörän nähneille hervantalaisille. Vauhdikkaasti kulkevasta, kukkain koristellusta riksasta ja nauravaisista kyytiläisistä ei voi tulla kuin hyvälle mielelle! Vaikka päiviä on vietetty paljon ulkosalla, on sitä ryhmäkodissa ennätetty korttiakin pelata. Miesporukalla kortin peluu sujuukin hyvin ja pelin voittajakin aina löytyy.

Kaukajärvellä Kaukaharjukeskuksen pihapiiri ja sen viihtyisyys on noussut arvoonsa näin poikkeusolojen aikana. Vielä kun säät ovat suosineet on pihassa pystytty järjestämään monenmoista toimintaa. Kaukaharjukeskuksen viikko aloitettiin perinteisellä parveke- ja ikkunajumpalla. Tiistaina Ihana Henna Leppänen piti sekä etu- että takapihalla haitarikonsertit, jotka saivat asukkailtamme ja lähitalojen asukkailta paljon kiitosta! Myös useampi ohikulkija pysähtyi kuuntelemaan mukaansatempaavaa soittoa. Henna on kiertänyt myös muissa taloissamme ja tuonut ihanan musiikkituulahduksen kesäpäiviimme. Keskiviikkona Annalan nuorisotilan nuoret soittivat musiikkia ryhmäkodin asukkaille heidän pihallaan. Nuorten soittolista päättyi Finlandia-hymniin, josta ryhmäkodin asukkaat pitivät erityisen paljon.

Pihamme viihtyisyyttä on lisätty kierrätysteemalla. Yhdessä asukkaiden kanssa on maalattu peltipurkkeja, istutettu kukkia sekä rakennettu jänisverkosta, kierrätysmuovikukista ja- esineistä hauskoja hattukoristeita. Pihaan tuli myös laatikko johon alueen asukkaat voivat tuoda kierrätysvaatteita, joilla puetaan tulevia kierrätysveistoksia; muun muassa veistos ukko ja akka. Kaukaharjukeskuksessa lämpöisen viikon päätti Emilia Mäkirannan ulkona pitämä muistelutuokio Matkalla makumuistoissa.

Taatalakeskuksessa Koivistonkylässä on nautittu tällä viikolla kauniista säästä muun muassa lounastamalla ulkona. Kuten kaikissa keskuksissamme, pihalla on ollut myös jälleen paljon muutakin ohjelmaa: maanantaina ihasteltiin haitarimusiikkia ja laulua. Keskiviikkona päiväkerhon lapset kävivät viettämässä kanssamme yhteistä musiikkihetkeä ja DJ Wade nuorisotoimesta ilahdutti torstain toivotuilla musiikkikappaleilla. Myös laulu on Taatalakeskuksessa raikanut luovantoiminnan ohjaaja Sannin kitaran säestyksellä. Päiväkävelyt puistoon ovat kuuluneet jokaviikkoiseen ohjelmaan nyt kesän aikana. Yhdessä olemme ihastelleet polun varteen puhjenneita kukkia ja mietimme kukkien suomenkielisiä ja latinankielisiä nimiä. Tällä viikolla saimme myös ensimmäistä kertaa tervehtiä Taatalakeskuksen pihapuun pöntön uutta asukasta.

Härmälässä Kuuselakeskuksen terassille tupsahtivat iloiset taidepajan vetäjät Pia ja Inka. Tällä viikolla luvassa oli runojumppaa, runojen lausuntaa ja taidebingo. Lempeässä kesäsäässä osallistujien oli mukava tehdä taidetta. Pia ja Inka toteuttavat taidepajojaan kaikissa taloissamme kesän aikana. Myös erilaiset musiikkihetket ovat olleet hyvin suosittuja kaikissa taloissamme, niin myös Kuuselakeskuksessa. Tällä kertaa saatiin nauttia lasten musiikkituokiosta. Osallistujista oli ihanaa nähdä lasten esiintymistä. Oli mukaansatempaavaa laulaa lauluja myös yhdessä. Lasten kesäisen musiikkihetken tarjosi Uulun kulttuuriosuuskunta yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa. Lasten lauluesitys oli videoitu ennakkoon ja samat laulut löytyvät myös netistä, YouTuben kanavalta: https://www.youtube.com/watch?v=RDCCzi7rx5I. Aivan upeaa oli se, että lapset ovat itse sanoittaneet ja säveltäneet yhden laulun, jonka nimi oli Leivotaan ja kalastellaan. Laulu kertoo isovanhemmista ja kaikesta kivasta mitä voi tehdä heidän kanssaan yhdessä.

Torstai oli Kuuselakeskuksessa toivottujen laulujen aika. Toiveita olikin nyt tullut runsaasti ja ne kaikki luvattiin soittaa. Kaunis ja kesäisen lämmin viikko koki huipennuksensa perjantaina, kun alettiin yhdessä asukkaiden kanssa ulkona rakentamaan oravaveistosta ja tämän jälkeen kuultiin Pirjo Äikkään Suvisäveliä ja laulettiin muutamia lauluja myös yhdessä. Kivaa oli myös se, että vihdoinkin kirjaston kirjat vaihdettiin uusiin. Asukkaat olivat kovasti jo odottaneet uusia kirjoja saapuviksi.

Kuvat: Keinupuistokeskuksen miesten kortin peluu ja riksapyörän kyydissä. Kaukaharjukeskuksen peltipurkkien maalaus ja jumppatuokio pihalla. Taatalakeskuksen lasten vierailu sekä haitarimusiikkia ja laulua. Kuuselakeskuksen pihan kukkaloistoa ja lasten kesäinen musiikkihetki.

VIIKKO 23

Taatala

Taatalassa on tällä viikolla keskusteltu muun muassa unelmista. Unelmista puhuttaessa on muisteltu rakkaita lapsuusmuistoja, mietitty mielekkäitä harrastuksia ja osattu arvostaa terveyttä. Unelmoiminen on merkityksellistä kaiken ikäisenä ja unelmat luovat toivoa tulevaan. Kannattaakin rohkeasti unelmoida erilaisista asioista! Unelmista keskusteltaessa musiikin merkitys on noussut esille useissa keskusteluissa.

Musiikkiesityksistä onkin nautittu tällä viikolla peräti kolme kertaa! Keskiviikkona sisäpihalla esiintymässä oli Trubaduuri Jari Sirniö. Trubaduurin lopetettua esityksensä, saapui paikalle asukkaiden yllätykseksi harmonikansoittaja! Tämä yllätys otettiin erittäin suurella ilolla vastaan. Torstaina musiikkia saapui soittamaan Nuorisotoimen DJ WIDE. Dj esitti toivelauluja, joita asukkailta oli aikaisemmin kerätty. Toivelistalta löytyi esimerkiksi Suvivirsi kesän alkamisen kunniaksi. Perjantaina saatiin vielä nauttia uudestaan harmonikkamusiikista, kun paikalle saapuivat Martti Kuurila ja Tapani Luojus. Suuret kiitokset kaikille esiintyjille!

Sisäpiha on ollut oiva paikka nauttia aurinkoisista säistä sekä musiikkiesityksistä! Pihalle on mukava poiketa esimerkiksi television katselun lomassa. Tällä viikolla televisiosta on katseltu muun muassa vanhoja suomalaisia elokuvia, ja elokuvat ovat tuoneet mieleen monenlaisia muistoja. Sisäpihalla voi myös ihastella kukkaloistoa, sillä aikaisemmin istutetut kukat voivat hyvin!

Kuusela

Tiistaina Kuuselakeskuksen oven taakse oli ilmestynyt kassi, jossa oli kauniita hellehattuja. Lämmin kiitos lahjoituksesta Kaijalle! Hatut tulivat juuri sopivasti tarpeeseen, sillä saimme nauttia pihalla auringon paisteessa Inkan ja Pian Taidevire hetkessä, jossa laulettiin, pelattiin taidebingoa sekä ihmeteltiin erikoisia soittimia. Kuvassa oleva soitin on nimeltään brasilialainen sormipiano.

Keskiviikkona saimme nauttia Tampere Missio ry:n järjestämästä upeasta O Sole Mio- konsertista. Tenori Tero Harjuniemi esitti italialaisia klassikoita. Kuulijat olivat haltioissaan Teron upeasta äänestä ja kiitosta saivat myös muut konsertissa esiintyjät.

Torstaina kuunneltiin Torstain toivottuja biisejä. Tampereen kaupungin Nuorisotoimen nuoret tulevat jatkossa joka torstai klo 15.00 Kuuselan pihalle soittamaan asukkaiden ennakkoon toivomaa musiikkia. Musiikki laittoi kivasti kädet ja jalat heilumaan musiikin tahdissa.

Perjantain Tampereen salonkiorkesteri Camareten esitys jouduttiin perumaan sateisen sään vuoksi, mutta uutta esitys ajankohtaa alettiin heti suunnittelemaan.

Vauhdin hurmaa on saatu kokea tekemällä riksapyöräretkiä kauniiseen Härmälän ympäristöön.

Keinupuisto

Keinupuistokeskuksessa viikko on vietetty aurinkohattuja, -varjoja ja –laseja käyttäen. “Huh onpas tässä auringossa lämmin!” sanoin asiakas Keinupuistokeskuksen sisäpihalla ja samalla vähensi vaatteitaan. Aurinkoa on saatu ja kasvoille jo tullut hieman kesäistä väriä ja pisamia!

Keinupuiston ryhmäkodin asiakkaat ovat ulkoilleet viikolla ja keränneet kukkia lähimaastosta. Viikolla on nautittu Henna Leppäsen haitarikonsertista, Nääsville ry:n jumpasta ja talon oman bändin levyraatista. Perjantaina iltapäivällä nautittiin myös DJ Jaskan toivelaulukonsertista.

Asukkaat ovat tavanneet läheisiään kesäisessä ulkoilmassa ja pihakeinussa on järjestetty pihakeinussa kahvipiknikkin.

Loppuviikosta saimme riksapyörän taloomme ja ensiviikolla luvassa onkin pyöräilyhetkiä! Olemme saaneet myös ulos kesäkukkia ja istutukset ovat herättäneet kovastikin ihastusta – Kesä on täällä!

Kaukaharju

Alkaneesta kesäkuusta ja lämpimästä ilmasta on Kaukaharjukeskuksessa nautittu viettämällä runsaasti aikaa pihalla ja parvekkeilla. Asukkaiden läheisiä on myös vieraillut paljon ja tapaamiset ovatkin onnistuneet hyvin lämpimässä kelissä!

Tällä viikolla aloitimme koko kesäkuun ajan jatkuvan yhteistyön Tampereen kaupungin Nuorisotoimen kanssa. Kaksi innokasta nuorta toivat soittolaitteet pihalle ja soittivat asukkaillemme niin vanhempaa kuin uudempaa musiikkia ja tämän lisäksi nuoret kyselivät ikäihmisten kesänvietosta ja kertoivat omista suunnitelmistaan.

Kaukaharjun pihaan ilmestyi kuluvalla viikolla myös 10 rastista koostuva hyvinvointirastirata. Rastit liittyvät Voi Hyvin- viikon ohjelmaan, jonka tuotta Arttelin Nääsville ry, Elämänlanka ja Markku Matkaava. Kaukaharjun asukkaat voivat omatoimisesti tai yhdessä henkilökunnan kanssa kiertää rataa. Myös lähialueen asukkaat ovat tervetulleita kiertämään rataa!

VIIKKO 22

Taatala

Luonnon vihreys ja vehreys on ympäröinyt Taatalan. Kesän saapuessa viikkoon on mahtunut normaaliarjen asioiden lisäksi monenlaista tekemistä. Toivomuspuu on kerännyt useita punaisia nauhoja merkiksi toiveista. “Hiljenny hetkeksi ja sulje silmäsi. Anna tilaa ajatuksillesi ja poimi sieltä toive, jonka tahdot toteutuvan. Kerro toiveesi puulle ja solmi merkiksi naru toivomuspuun oksille.”  Myös sateenkaari symbolisoi toivoa ja rakkautta sekä yhteyttä toisiin ihmisiin. Sateenkaaria maalattiin ilolla ikkunoihin eri puolille Taatalaa.  Viikon kruunasi harmonikkasoittaja Henna Leppälän esiintyminen sisäpihalla auringonpaisteessa!

Oheisesta linkistä löytyy lyhyt video Hennan soitosta ja asukkaiden tanssista:

https://youtu.be/lBxkA-ty5z0

Kuusela

Maanantain kulttuurituokiossa harmonikan soittaja Henna Leppänen viihdytti kuulijoita kauniilla soitollaan kahdessa eri paikassa Kuuselan pihapiirissä. Keskiviikkona Pepe Enroth soitti talon etupihalla tanssimusiikkia. Harmiksemme jouduimme keskeyttämään tilaisuuden sadekuurojen vuoksi. Onneksi saimme Pepen kanssa sovittua uuden keikka ajankohdan, joka on maanantaina 29.6. klo 13.00. Perjantaina saimme nauttia Jari Sirniön musisoinnista talon etupihalla. Onneksi nyt sää oli suosiollinen.

Lähitorin fysioterapeutti teki Kuuselakeskuksen lähiympäristöön kaksi rastirataa. Helpompi reitti lähtee Kuuselan pääovien viereiseltä terassilta ja on pituudeltaan noin 200m. Haastavampi reitti lähtee Kuuselan pihapiirissä sijaitsevien Nuolialantie 44 A ja 44 B talojen välistä polkua pitkin. Polku etenee kohti Härmälän rantapuistoa. Rantapuistosta voit valita lyhyemmän tai pidemmän reitin teitä pitkin takaisin Kuuselan pihalle, josta löytyvät loput rastit. Haastavamman reitin pituus on noin 1-1,5km. Rasteja voit kiertää 1-7.6.2020 välisenä aikana. Kummankin reitin kartat ovat nähtävissä Kuuselan etuovien läheisyydessä, josta voit myös napata paperisen kartan mukaan.

Kaukaharju

Aurinko ja kaunis sää on hellinyt meitä koko viikon ja tästä onkin otettu kaikki ilo irti! Kuluva viikko aloitettiin perinteisesti Nääsville ry:n parveke/ikkunajumpalla ja useampi ohikulkijakin osallistui mukaansa tempaavaan jumppaan.

Tiistaina Kaukaharjun etupihalla oli hikinen, mutta oi niin mukava tunnelma! Saimme vieraaksi trubaduuri Jari Sirniön, joka viihdytti meitä lauluilla ja tarinoilla laidasta laitaan! Asukkaat olivatkin yhtä hymyä tuokion jälkeen.

Loppuviikosta saimme myös nauttia ulkona huikeasta haitari- ja lauluesityksestä Martti Kuurilan ja Tapani Luojuksen vetämänä. Konsertin tarjosi Tampereen kaupunki/ yhdenvertaisesti Sinun-hanke.

Pikkuhiljaa olemme myös aloitelleet kesäkukkien ja yrttien istuttamista!

Keinupuisto

Keinupuistossa on tällä viikolla musiikki raikanut useampana päivänä. Tiistaina meitä ilahdutti upealla laululla ja soitolla O sole mio – konsertti. Keskiviikkona jumpattiin parvekejumppaa letkeän musiikin tahdissa ja torstaina Keinupuiston omat pörriäiset laulattivat väkeä yhteislaulutilaisuudessa.

VIIKKO 21

Keinupuisto

Viikko Keinupuistossa on perinteikkäästi mennyt ulkoilemalla. Kävelylenkeillä on etsitty kesän merkkejä sekä seurattu kukkia, oravia ja lintuja. Ulkoillessa on mietitty, että seuraavalle kävelylenkille mukaan tulisi ottaa lintukirja, jotta saadaan selville mitä lintuja vastaan on tullut. Sinisorsa pojat ja västäräkki tunnistettu, mutta paljon jäi tunnistamatta. Viikolla on ennätetty istuttaa myös parvekekukkia.

Viikolla asukkaiden kanssa tehty myös mielikuvamatkailua kotiseudulle. Vanhoja tuttuja kotikylän katuja ja kaupunkeja sekä kirkkoja ja museoita tutkittu netin välityksellä. Kotikaupunki on toisinaan kovastikin muuttunut sieltä muuttaessa. Esimerkiksi vanha kotikaupunki Leningrad on vaihtanut sekä nimeä, että kaupungin keskusta muuttunut täysin.

Mistä asiasta unelmoit? Tätä keskustelua käyty asukkaiden kanssa. Unelmia on mm. kotiseudulla käynti tai synnyin kodissa käynti, moottoripyörät, mökkeily ja saunominen.

Keinupuistokeskukseen on tullut läheisten tapaamiseen tarkoitettu huvimaja. Remontti Reiskat saivat apua ja neuvoja asukkaalta huvimajan rakentamiseen. Huvimaja on jo koekäytetty, mutta majan sisustamista tehdään tulevalla viikolla.

Keinupuistokeskuksen piha-alueemme sai perjantaina katuliitumaalauksia!

Kuusela

Kuuselassa on nautittu keväisestä säästä terassilla istuen ja ulkoillen. Inka ja Riia ilahduttivat asukkaita järjestämällä kahdessa paikkaa talon päädyssä ja talon etupihalla Runo- ja lauluhetken. Yhdessä laulettiin tuttuja kevätlauluja. Musiikki on juuri se, jota asukkaamme ovat erityisen paljon toivoneet. Ensi viikolla sitä kivaa on lisää luvassa. Toivotaan vaan aurinkoisia ja lämpöisiä kelejä.

Uusia huvimajoja vieraiden vierailuja varten on ihasteltu ja pohdittiin, josko laitettaisiin niihin tomaatteja tai amppelimansikoita kasvamaan.

Kaukaharju

Tällä viikolla Kaukaharjussa on ollut runsaasti läheistapaamisia. Läheisten tapaamiset ovat tapahtuneet turvallisesti ikkunan takana. Kaukaharjukeskuksessa tapaamispaikkana on ollut lasitettu terassi. Asumisyksikön henkilökunta tuo asukkaat terassille sisäkautta ja ovat paikalla tapaamisen ajan. Läheiset ovat terassin ulkopuolella. Tapaamiset ovat olleet oikein mukavia ja tuoneet paljon iloa niin asukkaillemme kuin läheisille. Pieni sadekaan ei ole häirinnyt kohtaamisia! Ensi viikolla on lasitetun terassin lisäksi Kaukaharjunkin pihaan tulossa upouusi huvimaja vierailijoita varten. Tätä odotamme innolla.

Pienet kohtaamiset arjessa ovat myös edelleen arvossaan.  Asukkaiden kanssa on laulettu, maalattu, luettu lehtiä ja keskusteltu maailman menosta. Ja tietysti on taas jumpattu Nääsville jumppareiden tahtiin!

Kaukaharjukeskuksen päiväkeskuksen asiakkaat taiteilivat yhdessä ennen poikkeusoloja upeat taideteokset: Pöllön ja Siilin. Tällä viikolla nämä ihanat eläimet heräsivät talvihorroksesta ja tupsahtivat ilahduttamaan asukkaitamme pääoven tuntumaan!

Taatala

Taatalassa on otettu ilolla vastaan läheisten tapaamiseen tarkoitettu huvimaja. Asukkailta kysyttiin toiveita sinne hankittavista kukista viihtyvyyttä tuomaan. Asukkaat toivoivat tummanpunaisia ja vaaleanpunaisia pelargonioita, keltaisia orvokkeja ja petunioita sekä ruusuja. Ne hankittiin ja huvimajasta tuli oikein hieno! Tervetuloa läheiset!

Taatalakeskuksen ympäristöön rakentuu rastirata, johon piirrettiin rasteja myös katuliiduilla.  Rataa päästään pian kokeilemaan kokonaisuudessaan. Yksittäisiä rasteja jo testataan.

VIIKKO 20

Taatala

Tällä viikolla pihassamme on tehty pihanparannustöitä. Olemme päässeet seurailemaan monttujen syntymistä sekä kaivureiden ja asfaltointikoneiden töitä.

Auringonpaiste on kutkuttanut multasormia jo jonkin aikaa. Sisäpiha on lämmennyt ja olemme päässeet tekemään pihasuunnitelmia. Siispä vihdoin oli aika laittaa kädet multaan. Vanhat kanervat saivat väistyä ja tilalle laitettiin kauniita orvokkeja. Kukkia suunniteltiin laitettavan lisää, kunhan sää sallii. Pihatöiden päätteeksi oli mukava vaihtaa kuulumisia. Asukkaiden mielestä pihahommissa oli oikein mukavaa.

Kuusela

Viime viikolla talon asukkaille ja vastapäiseen VVO:n taloihin jaettiin lähitorin ohjelmalehtinen, joka oli hieman ohuempi versio totutusta kuukausiohjelmasta. Vihkoon oli koottu mainos muutamasta kevätohjelmasta, jotka toteutettiin pihalla. Lisäksi vihkossa oli Nääsville ry:n aivopähkinätehtäviä ja lähitori fysioterapeutin Tiian liikuntaan kannustava Arkiaktiivisuusbingo. Tietoa oli myös Markku-hankkeen kirjoituskilpailusta yli 70-vuotiaille tamperelaisille, jonka aiheena on Luonto ja oma hyvinvointi. Kuuselan asukkaille on järjestetty pienryhmissä jumppatuokioita hyödyntäen suoratoistopalveluita.

Vanhustyön keskusliiton Ystäväpiirin ohjaaja ilahdutti ryhmän jäseniä Whats App kuvapuhelulla. Juttua riitti ja toivottiin, että pian taas päästäisiin kokoontumaan ja näkemään livenä. Eteläisen seurakunnan kuoro järjesti talon etupihalla Kevätlaulajaiset. Laulut olivat niin tuttuja, että ne osattiin laulaa ulkomuistista. Asukkaista ja muista kuulijoista oli ihanaa laulaa pitkästä aikaa ja erityisesti viimeiseksi laulettu Suvivirsi lämmitti mieltä. Kevätlaulajaiset, YouTube-linkki videon katseluun: https://www.youtube.com/watch?v=X6sd7ud4yp4

Keinupuisto

Äitienpäivää vietettiin viimeviikon sunnuntaina ja keskuksiemme naisasukkaat saivat mieltä ruusutervehdyksen. Keinukodissa äitienpäivää vietettiin kermaleivosten ja kahvien merkeissä. Asukkaiden läheiset vierailivat ikkunan takana toivottaen äitienpäivä tervehdyksiä.
Keinupuistokeskuksen ulko-oven viesti-ikkunan aihe on vaihtunut. Nyt teemana on Snellmannin päivä, kaatuneiden muistopäivä, helatorstai ja helluntai. Ikkunassa on mm. vinkkejä heilan tapaamiseen ja löytämiseen. Näitä vinkkejä heilan löytämiseen ja tapaamispaikkoihin on kerätty asukkailta. “Jos ei Heilaa Helluntaina… “
Keväisessä säässä on ollut mukava ulkoilla, ja moni on päässyt nauttimaan kevätauringon säteistä. Ulkoilmasta on nautittu myös omalta parvekkeelta ja moni toivoo pian pääsevänsä kesäkukkia istuttamaan. Parveke- ja ikkuna konsertissa tuttuun tapaan viimeisenä kappaleena laulettu Keinupuiston jenkka.

 

Kaukaharju

Äitienpäivänä Kaukaharjussa tarjoiltiin asukkaille äitienpäivälounas ja jaettiin ruusuja. Tämä lisäksi useat omaiset kävivät tuomassa äitienpäivätervehdyksiä asukkaille. Tällä viikolla olemme myös aloittaneet turvaohjeet huomioidan asukkaiden ja läheisten tapaamisia lasitetulla terassilla niin, että asukkaat ovat lasin toisella puolella ja läheiset lasin toisella puolella.

Poikkeusolojen aikana olemme myös opetelleet käyttämään teknologiaa uudella tavalla hyödyksi. Tiistaina kuuntelimme ja katselimme yhdessä Valto Savolaisen livestriimaaman Vanha Rauta konsertin. Toimii se yhteislaulu ja musiikista nauttiminen hyvin myös näinkin!

Hyvän mielen Noita-akan postilaatikolla oli viikonloppuna aikana tullut runsaasti postia. Niina-niminen henkilö oli jättänyt postilaatikkoon kaikille asukkaille jonkin kortin tai kirjeen! Suurkiitos hänelle! Nämä toivat paljon iloa asukkaillemme!

Viikon aikana ohjelmassa oli myös parveke- ja ikkunajumppaa, juttelutuokioita asukkaiden kanssa ja ulkoilua.

 

 

Hyvää äitienpäivää <3

”Aurinko kurkistaa metsän takaa
tullut on aamu, onnea jakaa.
Me tahdomme näin sinut yllättää
onhan päiväsi, äiti, kaunehin tää.”

Lämpimät onnittelut kaikille äideille! 🌷
Kaikissa taloissamme muistettiin äitejä ruusuin.

~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~

”Ollaan yhdessä, tai ainakin yhtä sydämessä.
Päivien pidentyessä, jonkin uuden edessä.
Kevään lehdillä, on tänäkin vuonna elämä.
Päivien pidentyessä, ollaan yhtä sydämessä.
Uuden edessä.”

Henkilökunnalle suuri kiitos hyvästä yhteishengestä ja mallikkaasta toiminnasta tässä poikkeustilanteessa. Henkilökunnalle jaettiin suklaiset terveiset. Yhdessä me tästä selvitään 🙂

 

VIIKKO 19

Hyvää Äitienpäivää kaikille toivottaa Kaukaharjun, Keinupuiston, Kuuselan ja Taatalan väki! Nyt kun keväinen aurinko lämmittää on kaikissa taloissa käyty nauttimassa ulkona auringonsäteistä. Heitä kaikkia odottaa myös ruusuinen yllätys. Talojemme kaikkia rouvia odottaa sunnuntaina myös ruusuinen yllätys.

 

Kaukaharju

Kaukaharjukeskuksen piha on ollut aivan erityinen paikka monelle viime aikoina, kun erityistilanteessa kohtaamisia on jouduttu rajoittamaan. Torstaina työntekijät lauloivat pihamaalla asukkaille äitienpäivälauluja. Asukkaat kahvittelivat samalla aurinkoisessa säässä ulkona. Turvaväleistä huolehtien vaihdettiin kuulumisia ja nähtiin kavereita. Säiden lämmetessä pihassa näkyy päivittäin asukkaita kävelyllä ja istuskelemassa pihakeinussa.

Toukokuun alusta alkaen Nääsvillen vetämä parveke- ja ikkunajumppa toteutuu joka maanantai sekä talon etu- että takapihalla.

Asukkaiden kodeissa on käyty juttelemassa ja halukkailla on ollut mahdollisuus mm. värittää värityskuvia.

Tällä viikolla Hyvän Mielen-noita-akan postilaatikkoon on tullut taas runsaasti postia. Kortit, viestit ja piirustukset tuovat paljon hyvää mieltä – viestejä on jaettu asukkaille viikkokirjeissä. Postilaatikko on kaiken aikaa käytössä ja lisää viestejä saa jättää noidalle puun alle!

 

Keinupuisto

Keinupuistokeskuksessa äitienpäivään on varauduttu askartelujen ja ikkuna- ja parvekekonsertin siivittämänä. Asukkaiden kanssa on heidän kotonaan askarreltu äitienpäiväkukkia silkki- sekä kreppipaperista. Keinukodin ryhmäkotia koristaneet vappupallot ja serpentiinit ovat vaihtuneet lankamaalaustöihin, jota on tehty henkilökunnan sekä asukkaiden kanssa. Pian saadaan esitellä taidenäyttelyämme.

Äitienpäivän runoja on luettavissa päivätoiminnan ohjaajien järjestämästä viesti-ikkunasta. Keinupuistokeskuksen etuoven lasituksessa sekä päivätoiminnan ikkunassa on vapusta asti ollut vaihtuvia viestejä ja kuvia.

Ulkoilua on tehty ahkerasti ja aurinkoa on pysähdytty ihan ottamaan. Talvitakit on vaihdettu hieman kevyempiin ja pipoja vaihdettu lippalakkeihin. Viereisen puiston pensaiden lehdet ovat auenneet ja puissa silmut ovat jo isot. Bongaa Kevät! – bingo ruudukot toimitettiin kaikkiin Keinupuistokeskuksen asuntoihin. Ruudukossa on varmoja kevään merkkejä kuvattuna ja bongasta voi tehdä, vaikka oman ikkunan läpi. Muutaman viikon päästä kaikkien ruudukkonsa palauttaneiden kesken arvotaan palkinto.

Keskiviikkona tuttuun tapaan jumpattiin parvekkeilta ja ikkunoista Nääsville ry:n jumpan tahtiin. Tällä viikolla sää suosi jumppaajia. Keinupuiston ohikulkijat innostuivat mukaan jumppaamaan. Liikuntaa on harrastettu myös sisätiloissa. Fysioterapeutti on lisännyt kävelylenkkeihin lisähaastetta hyppäämällä rollaattorin kyytiin. Keinukodissa on lenkkeilty leikkimielisesti rollaattorirallia. Motomedia on poljettu ja polkiessa on laulettu mm. laulua Pyörällä mummolaan: ” Minä poljen, sinä ohjaat, niin kuin tanssi matka käy. Mummolaan kun pyöräilemme pilvenhattaraa ei näy”.

 

Kuusela

Kuuselakeskuksessa kävi yksi ihana vapaaehtoinen istuttamassa kesäkukat ulkoruukkuihin asukkaiden iloksi ja yllätykseksi. Samalla hän jutusteli mukavia talon asukkaiden kanssa turvaetäisyyden huomioiden.

Rantaperkiön nuorisotilojen nuoriso-ohjaajat kävivät punomassa jättisydämet Kuuselakeskuksen päiväkodin aitaan ja piirsivät katuliiduilla äitienpäiväkortin pihan asfalttiin. Kiitos nuoriso-ohjaajille!

Perjantaina työntekijät lauloivat ulkona asukkaille ulkoileville ja asukkaille parvekkeilla äitienpäivä lauluja. Muutama silmä kostui ilosta ja liikutuksesta. Yhteisötaiteilija on jatkanut kiertämistä talossa ja soittaa eripuolilla pianomusiikkia ja laulattaa asukkaita.

Asukkaat kerroksilta ja ryhmäkodeista ovat ulkoilleet innokkaasti ja seuranneet kevään merkkejä.

 

Taatala

Taatalakeskuksessa on ruokailujen yhteydessä keskusteltu koronasta tuntemuksia jakaen. Asioista ääneen puhuminen on tärkeää. Silloin huomaa, ettei ole yksin ajatustensa ja tuntemuksiensa kanssa vaan monilla on samoja mietteitä. Lisäksi yhdessä puhumalla asioihin saa uusia näkökulmia. Meillä on hyvä yhteisö ja onneksi mahdollisuus jutella yhdessä.

Moni on kuluneella viikolla saanut Tampereen kaupungilta puhelun, joita kaupunki soittaa tässä koronatilanteessa yli 80-vuotiaille. Olivat kyselleet monenlaisia asioita. Puhelun saaneet kertoivat puhelun tuntuneen mukavalta ja olleen hyvä asia.

Sunnuntain äitienpäivän juhlavalmistelut ovat käynnissä. Ravintolaan katetaan juhlalounas, johon naiset ovat saaneet henkilökohtaiset kutsut. Heitä kaikkia odottaa myös ruusuinen yllätys. Lisäksi alueen Satu-pappi on lähettänyt kirjeen luettavaksi kaikille äitienpäivänä.

Musiikki, jumpat ja ulkoilu auringonpaisteessa ovat jälleen virkistäneet ja voimaannuttaneet. Linnut esittävät laulukonserttejaan ympäristössä ja niistä on saatu nauttia omalta parvekkeeltaankin.

 

 

VIIKKO 18

Kaukaharju

Huhtikuun vaihtuessa toukokuuksi on elo ja olo edelleen Kaukaharjukeskuksessa rauhallista. Tällä viikolla olemme edelleen piipahdelleet asukkaiden luona viettämässä pienen yhteisen hetken. Vierailuilla olemme jutustelleet, väritelleet kuvia ja katselleet valokuvia.

Olemme myös ilahduttaneet asukkaitamme postilla. Asukkaille on jaettu tiedote tämän hetken tilanteesta ja toisena kirjeenä kuvia Hyvän mielen noita-akan posteista sekä pieniä aivotreenipähkinöitä.

Vappuaattoa juhlistimme parveke- ja ikkunakonsertilla sekä tietenkin munkeilla ja simalla!

 

Keinupuisto

Huolehdimme turvallisuudesta – Terveisiä valmiuskävelyltä, joita Keinupuistokeskuksessa on järjestetty jo useampi! Varmistaaksemme asukkaidemme ja työntekijöidemme turvallisuuden olemme yksiköissä tehneet valmiuskävelyitä. Ennakoinnin ja etukäteissuunnittelun kautta käytännön prosessit ovat hallussa. Pian on jo koko Keinupuistokeskuksen henkilöstö käynyt lävitse valmiuskävelyn.

Keinupuistokeskuksessa harjoiteltiin viime viikon perjantaina Jaana opiskelijan ohjaamana uutta maalaustekniikkaa. Pian päästään kokeilemaan myös asukkaiden kanssa tätä helppoa ja näyttävää maalausideaa. Henkilökunnan harjoitustyöt tullaan ripustamaan Keinukodin seinälle asukkaita ilahduttamaan.

Vappu lähestyy ja vapun tuloon on jo hyvissä ajoin talossa varustauduttu. Vappuaskarteluja on tehty asukkaiden luona heidän kodeissaan. Heidän kanssaan on tehty vappunaamareita ja huiskuja. Lisäksi vapputunnelmaan päästiin torstaina ikkuna- ja parvekekonsertilla, jossa Keinupuistokeskuksen Kevätpörriäiset esiintyivät toisen konsertin myötä. Vappukonsertissa kuullaan myös Kevätpörriäisten sanoittama KEINUPUISTON JENKKA. Tämä on kappaleen ensiesitys!

 

Kuusela

Vapun kunniaksi meillä oli pihalla Wappujumppa, jonka järjestivät meille Tampereen Sisu ja Pohjola vakuutus. Jumppailijoita oli ilahduttavastiarvioilta liki 40. VVO:n talojen parvekkeilla jumpattiin myös ja meillä Kuuselassa osallistuttiin muun muassa ryhmäkotien parvekkeilla.

 

Taatala

Taatalassa on valmistauduttu Vappuun! Taloa on koristeltu ilmapalloilla ja serpentiineillä. Eräs asukas askarteli omaksi ilokseen suuren määrän vappuhattuja henkilökunnalle vappuasuiksi.

Tällä viikolla osallistuttiin tanssivideohaasteeseen. Oma trubaduurimme Sanni soitti käytävällä kitaraa, ja asukkaat yhtyivät laulamaan ja tanssimaan omilta oviltansa. Asukkaat olivat innoissaan mukana ja heistä löytyi jopa ihan uusia laulunosaajia.

Fysioterapeutti on pitänyt asukkaille yksilöllisiä jumppahetkiä ja käynyt heidän kanssaan yksilöllisesti ulkoilemassa.

 

VIIKKO 17

Kaukaharju

Pääsiäisenä Kaukaharjun pihapuuhun lennähtänyt Hyvänmielen noita-akka kerää kirjeitä ja piirustuksia, joita voi jättää laatikkoon noidan puun alle. Noita toimittaa viestit asukkaille. Postilaatikolla onkin ollut säpinää… Olemme saaneet useita kirjeitä ja piirustuksia ilahduttamaan asukkaidemme arkea, kiitos! Näitä on mukava lukea ja katsella! ❤️

Työntekijät ovat käyneet asukkaiden luona vierailemassa, juttelemassa ja vaihtamassa kuulumisia. Näin poikkeusaikana kohtaaminen ja vaikkapa yhdessä laulaminen tai musiikin kuuntelu on tärkeää ja piristää arkea.

Ryhmäkodissa on tehty arkisia askareita mm. kasteltu kukkia ja leivottu sekä kuunneltu elävää pianomusiikkia.

 

 

Keinupuisto

Viikolla ilma ollut mitä mainioin ja ulkoiluille. Ulkolenkkejä tehty ja auringossa nautittu. Fysioterapeutti ohjannut viikolla asukkaita liikkumisessa ja jumpannut heidän kanssaan. Onpa fysioterapeutti nähty asukkaan työntämän rollaattorinkin kyydissä!

Jo mieluisaksi perinteeksi tullut Nääsville ry:n piha- ja parvekejumppa, sai Keinupuistokeskuksen parikymmentä jumppaajaa hyvälle mielelle. Ilmakin oli mitä ihanin parvekkeella ololle. Sää suosi myös Keinupuisto soikoon! -parvekekonsertille. Konsertissa nähtiin ja kultiin ensimmäistä kertaa Keinupuistokeskuksen henkilökunnan orkesteria. Orkesteri nimettiin Keinupuistokeskuksen kevätpörriäiset.

Videopuheluita on talon tabletilla tehty asukkaiden kanssa heidän läheisilleen. Tabletin käyttöä yhdessä ihmetelty ja videopuhelu läheisen kanssa ollut mukava piristys päivään.

 

 

Kuusela

Kuuselakeskuksessa on ulkoiltu auringossa ja nautittu lämpimästä kevätsäästä. Ulkona pidettiin myös työntekijöiden järjestämä hartaushetki. Hartauden aiheena oli kädet. Meillä kaikilla on erilaiset kädet. Jokaisen käsillä on oma elämäntarinansa kerrottavanaan, sillä jokainen on meistä ainutkertainen ja tärkeä. Jumalan käsissä voimme turvallisesti olla. Eteläisen seurakunnan pappi Satu oli lähettänyt Kuuselan väelle terveisensä, jotka luettiin hartaudessa. Perjantain sää oli sen verran kolea, että hartaus toisen puolen asukkaille siirrettiin ensi viikolle. Sen sijaan saimme nauttia sisällä pianon soitosta.

Sirkantuvan ja Esantuvan ryhmäkodeissa on myös kuunneltu elävää pianomusiikkia. Ensi viikolla musisointi jatkuu talon muissa ryhmäkodeissa.

Perjantaina oli luvassa myös aivopähkinätehtävän palauttaneiden kesken arvonta. Arvottiin kolme herkullista palkintoa, jotka luovutettiin henkilökohtaisesti voittajille.

 

 

Taatala

Kuluneella viikolla aurinko ja lämpö ovat hellineet, joten Taatalassa on ulkoiltu monena päivänä. On käyty haukkaamassa happea monilla lyhyillä ulkoiluilla, kierretty kortteli tai ihan käyty pidemmällä kävelyllä. Matkaan tarttui kevään ensimmäisiä sinivuokkoja.

Linnut visertävät kauniisti ja niiden kevätpuuhia on ollut mukava seurata. Lintubongauksessa näkyi metsäkyyhky, punarinta, talitintti ja rastas. Myös oravat ovat olleet aktiivisia juosten villisti puita ylös alas.
Musiikista vastasi ovelta ovelle kiertävä trubaduuri, joka ilahdutti kaikkia halukkaita. Hänelle sai esittää musatoiveita, joten tällä viikolla rokki raikasi. Olisiko kaikilla hieman kevättä rinnassa!

Tälläkin viikolla on jumppailtu koko kehoa, päästä varpaisiin. Kehonhuollossa hiuksiakaan ei unohdettu. Hoitajien avustuksella on tehty hiustentasausleikkauksia ja kauniita kampauksia.

 

 

VIIKKO 16

Kaukaharju

Kuluvalla viikolla on Kaukaharjukeskuksessa jutusteltu mistäpä muustakaan kuin säästä! Aurinkoisten ja talvisten päivien vaihtelu on herättänyt ihmetystä. Varmaa kuitenkin on, että kyllä se kevät sieltä tulee, vaikka välillä otetaankin askeleita taaksepäin!

Tällä viikolla saimme jälleen liikkua Nääsville Ry:n jumppareiden vetämässä parveke- ja ikkunajumpassa. Useampi osallistui jumppaamiseen ja toisille riitti seuraaminen verhon välistä. Mukavaa on, että asukkaat osallistuvat ja ovat mukana, vaikka emme voikaan nyt kokoontua porukalla.

Ennen poikkeusoloja kokoontui Kaukaharjussa aktiivinen käsityöpiiri, jotka yhdessä virkkasivat ison kasan isoäidinneliöitä. Nyt ryhmänvetäjänä toiminut vapaaehtoinen Sanna Taskinen oli saanut yhdistettyä neliöt upeiksi torkkupeitoiksi. Ripustimme peitot näytille asukkaiden iloksi!

Kaukaharjun hoitajat ovat yhdessä asukkaiden kanssa pitäneet tiiviisti yhteyttä läheisiin. On soiteltu, lähetelty viestejä ja kuvia, skypetetty ja whatsappailtu! Erityisesti kuvien lähettely ja vastaanottaminen on ollut asukkaille mieleistä ja nostanut hymyn huulille.

 

Keinupuisto

Keinupuistossa on jumpattu Nääsville ry:n järjestämässä ikkuna- ja parvekejumpassa. Jumppaa järjestettiin nyt kahdella eri talon sivulla, joten jumppaajia pääsi mukaan useammasta asunnosta. Sää vaihteli jumpan aikana auringonpaisteesta räntäsateeseen. Muutama jumppari tuli säästä huolimatta myös ulkosalle jumppaamaan ja mukaan musiikintahtiin tanssimaan saatiin musiikin innoittamana myös lähileikkipuiston väki.

Asukkaiden kotona on katsottu valokuvia ja muisteltu lapsuusaikoja. Lisäksi ulkona on käyty kävelyllä opiskelijan saattamana. Kevään tuloa ja lumisadetta on ihmetelty yhdessä ikkunoista ja päivän aikana seurailtu kuinka yöllä satanut lumi saa kyytä päivän auringonpaisteessa. Ryhmäkodin pääsiäisoksat ovat kauniisti jo puhjenneet lehteen ja odotellaan jo kovasti luonnonkin niin tekevät.

 

Kuusela

Kuuselassa on jumpattu Nääsville ry:n järjestämässä ikkuna-ja parvekejumpassa. Sää oli hieman räntäinen, joten ulos ei ollut uskaltautunut montakaan jumppaajaa. Sisällä omilla parvekkeilla ja ikkunoista seuraten jumppa onnistuikin hyvin. 

Räntäsateiden lomassa hetkittäin on aurinkokin riittänyt, jolloin on ulkoiltu raikkaassa kevätsäässä. 

Pienryhmille pidettiin levyraati ja nautittiin viihdyttävästä musiikista. Erityisesti mieleinen oli Katri Helenan Puhelin langat laulaa – laulu, se sai kaikki jammailemaan. Äänestäminen tapahtui niin, että asukkaat saivat näyttää hymynaama lappua, joko musiikki oli mieleen tai ei. Voittajaksi tuli Laila Kinnusen Sulle salaisuuden kertoa voisin. 

Perjantaina ratkottiin Nääsville ry:n aivopähkinätehtäviä. Jotkut asukkaat tokaisivat, että ”näähän on ihan helppoja”. Onneksi löytyi kuitenkin muutama tehtävä, jossa saikin pistää aivonystyrät koville ratkaistakseen sen. Tehtävien tiimoilta järjestetään arpajaiset. Kaikki tehtävän tehneet osallistuvat arvontaan, jossa jaetaan kolme palkintoa. Arvonta järjestetään ensi viikon perjantaina ja voittajille toimitetaan palkinnot henkilökohtaisesti. 

 

Taatala

Taatalassa herkuteltiin pääsiäisen pyhinä suklaamunilla, mämmillä ja pashalla. Eteläisen seurakunnan, Taatalan oma Satu -pappi lähetti asukkaille kirjeellä pääsiäis- tervehdyksen, jonka hoitaja luki asukkaille. Kirje oli mieluinen ja sai kovasti kiitosta.

Tällä viikolla laulettiin kitaran säestyksellä duoissa ja trioissa. Aula tv:n karaoke on saavuttanut suosion, ja sieltä löytyykin laulettavaksi jokaiselle omia lempilauluja. Myös aula tv:n kotimaisista elokuvista on tykätty sekä hellyttävistä eläinvideoista, joissa karvaiset kaverit ovat hauskuuttaneet tempuillaan.

Tuolijumpalla saatiin mukavasti liikettä koko keholle. Jumpalle lähtiessä oli hieman empimistä, lähteäkö vaiko ei. Lähtemään kuitenkin päädyttiin todeten, kuinka hyvää jumppa tekee ja”ei se ainakaan pahaa tee”. Juuri näin!

Viikon aikana seurailtiin kevään etenemistä sään vaihteluineen odotellen sopivia ulkoilusäitä jälleen saapuvaksi.

Viikon bingo- pelissä puolestaan saatiin makea koko kupongin voitto!

 

 

VIIKKO 15

 

Talojemme asukkaat ja henkilökunta toivottavat kaikille mukavaa ja rentouttavaa pääsiäistä! 

Kaukaharju  

Kuluva viikko Kaukaharjukeskuksessa on pitänyt sisällään runsaasti pääsiäisaiheista touhuilua sekä puuhastelua ulkoilmassa. 

Pääsiäiseen olemme valmistautuneet kylvämällä rairuohoa, askartelemalla pääsiäiskortteja ja tämän lisäksi olemme koristelleet yhteisiä tilojamme pääsiäiskoristeilla. Asukkaat ovat hyvillä mielin kommentoineet, kuinka mukavaa on, että tulee tämän kaiken keskellä oikea pääsiäisfiilis! 

Tällä viikolla olemme saaneet myös nauttia keväisestä säästä. Muutamien asukkaiden kanssa on tehty kävelylenkkejä ja juotu kaffeet pihalla. Tämän lisäksi avasimme pihapelikauden pelailemalla Mölkkyä pihalla. 

 

Keinupuisto 

Keinupuistokeskuksessa on valmisteltu pääsiäistä. Koristeita on tehty kävyistä, sulista sekä paljon muusta. Pääsiäisaiheisia värityskuvia on väritelty useimman asukkaan kanssa heidän kodeissaan. Kuvakollaaseja on saatu yhteiseen aulaan koristeeksi.   

Viikolla on nautittu myös musiikista ja asukkaiden kotona on käytetty tablettia sekä pientä näppärää kaiutinta, jonka kautta on voitu kuunnella asukkaan lempikappale. Tällä hetkellä suosituimmaksi kappaleeksi on valikoitunut Reino Taipaleen Satumaa. Keinukodissa pallonheittelyssä taustalla soi Aerosmithin kappale!  

Viikolla on myös ulkoiltu Hervannan maastossa. Kevään merkkejä seurailtu ja sinivuokkojen, pajunkissojen sekä silmujen kasvua seurattu. Löydetty myös leppäkerttu – tämän täyty olla jo kevään merkki. 

Liikuntaa on harrastettu myös sisätiloissa. Motomedkuntolaitteella on poljettu useampi kilometri ja valmistauduttu kesän polkupyöräkeliin. Pääsisiköhän pian jo riksapöyrän kyytiin?  

 

Kuusela 

Kuuselakeskuksessa on ulkoiltu asukkaiden kanssa, sillä ilma on ollut koko viikon aurinkoinen ja Föhn tuuli lämmitti mukavasti. Kävelylenkin jälkeen istahdettiin talon etupihan puutarhatuoleihin nauttimaan auringosta ja juttelemaan niitä näitä. Lähitorin fysioterapeutti on antanut liikuntaneuvontaa puhelimitse. Lisäksi pienryhmissä asukkaita on ohjattu kuntosalilla. 

Asukkaat ovat olleet mukana pääsiäiskoristeiden laittamisessa ja on seurattu pääsiäisruohon kasvua. Samalla juteltiin asukkaiden kanssa pääsiäisen perinteistä. Muutamat asukkaat ovat ottaneet ruohojen kastelun tehtäväkseen, etteivät ruohot pääse kuivumaan. Keskiviikkona asukkaat saivat nauttia työntekijöiden Jazz musisoinnista. Opiskelijat pitivät erityisesti vanhoista autoista kiinnostuneille tietovisan ja toiselle ryhmälle tavallisen tietovisan.

 

Taatala 

Taatalan pääsiäisviikko alkoi pienten virpojien vierailulla Palmusunnuntaina. Viikko jatkui pääsiäiskoristeiden askartelulla ja rairuohon kasvua seuraamalla – upeaa keväistä väriloistoa! Lisää pieniä vierailijoita saatiin viikon puolivälissä, kun päiväkotiryhmä kävi sisäpihalla esittämässä laululeikkejä. Yleisö seurasi esitystä haltioituneena ja liikuttuneena ravintolasalista ja parvekkeiltaan.  

Musiikkia oli ohjelmistossa jälleen toivotusti, kuten yhteislaulantaa ja levyraatia. Meillä oli pieni ulkokonsertti, kun työntekijät lauloivat asukkaille pihalta parvekkeille talon molemmin puolin. 

Aula-TV:n kautta ollaan oltu mm. Runo-retkillä Pyynikin maisemissa ja Kangasalatalossa taidenäyttelyssä sekä seurattu hauskoja eläinvideoita. Viikolla ehdittiin tuttuun tapaan taas jumpata aivot ja keho vetreiksi, ulkoilla ja pelata Bingoa. 

 

VIIKKO 14

Kaukaharju

Kaukaharjukeskuksessa on kuluneen viikon aikana ollut rauhallinen tunnelma. Uusiin rutiineihin on totuttu ja meillä on ollut enemmän aikaa kuulostella asukkaiden toiveita ja pysähtyä hetkeen heidän kanssaan. Lounaalla asukkaat ovat päässeet kuuntelemaan elävää pianomusiikkia. Ryhmäkodissa on laulettu yhdessä ja kuunneltu musiikkia.

Ex tempore olemme muutaman asukkaan kanssa tehneet heidän toivomiaan asioita. Muutaman asukkaan kanssa on esimerkiksi ulkoiltu takatalvesta huolimatta ja jutusteltu mukavia ja luettu Aamulehteä yhdessä. Tämän lisäksi on pelattu onnenpyörää ja kuunneltu musiikkia. Loppuviikosta torstaina saimme nauttia parveke- ja ikkunakonsertista. Laulamassa oli henkilökunnan lisäksi myös yksi innokas asukkaamme. Asukkaat kiittelivät kauniista laulusta!

Perjantaina Nääsvillen Ry:n fysioterapeutit vetivät myös parveke- ja ikkunajumppaa sekä talon edessä että takana. Osallistujia olikin sekä etu- että takapihalla ja viereisissä taloissa.

 

Keinupuisto

Viikko alkoi ulkoilulla ja käytiin tarkistamassa kevään merkkejä ja nähtiin mm. sinivuokkoja.

Liikkumassa on käyty turvallisesti asukkaan kanssa kahdestaan. Hervantalaiset pitävät hyvin turvavälin ja väistävät kulkiessa ikäihmisen kanssa kävelytiellä. Nyt on kyllä ihana huomata, kuinka meistä pidetään huolta.

Asukas ja yhteisöohjaaja opiskelija kävivät aamupäivällä lenkillä Hervannassa, matkaa heillä kertyi yhteensä 3,49 kilometriä. Viikon aikana opiskelijalla ja asukkailla takanaan jo yhteensä 21km. Ratikka on nyt nähty Hervannassa. Lisäksi olemme laskeneet auton renkaita ratikkatietyön varrella. Yhdessä kuormurissa voi olla jopa 18 rengasta. Tämä oli ulkoilemassa olevalle opiskelijalle uutta, eikä hän ollut tätä tullut aiemmin ajatelleeksi. Viime viikolla perjantaina käytiin myös ulkona heittelemässä palloa Keinupuiston kentällä.

Keinupuistokeskuksessa päästiin keskiviikkona 1.4. aprillipäivänä liikkumaan Nääsville ry:n fysioterapeuttien järjestämässä ikkuna- ja parvekejumpassa. Keinukodissa jumppaa seurattiin yhdessä kodin ikkunasta. Vaikka jumppa ei nyt maistunut tuntui mukavalta istua seurassa ja seurata sisäpihan tapahtumia. Ystävän leppoisa puhe ja läheisyys on parasta lääkettä tähän päivään.

Tsemppiä kaikille ja nallen metsästykseen onnea! Nalleja on nähtävissä ympäri kaupunkia ikkunoissa ja myös me osallistumme haasteeseen. Ulkoilijoille vilkuttavat meiltä ryhmäkoti Keinukodin nalle ja ravintolasalimme nallekaverukset.

 

Kuusela

Jukantuvalla yhteisöohjaajaopiskelija ohjasi koreografian We will rock you -kappaleeseen ja haastoi kaikki talot ja tiimit tekemään omia musiikkivideoitaan. Asukkaat ja omaohjaajat Jukantuvalla tanssivat rokin tahtiin.

Tiistaina asukkaat tutustuivat tunnemittariin ja kuvien avustuksella pohtivat erilaisia tunteita. Miehet innostuivat pelaamaan pöytäjääkiekkoa.

Ryhmäkodeissa on järjestetty myös yhteislaulua ja pientä puuhaa asukkaille. Mm. Kuusenlatvassa kylvettiin rairuoho ja ohraa. Kulttuuri-innostajat ja omaohjaajat ovat hakeneet Luovasta tilasta materiaaleja pääsiäiskoristeluun. Ravintolaan ja ryhmäkoteihin on tuotu narsisseja piristämään ja tuomaan väriä kevääseen.

Kerroksilla ja ryhmäkodeissa asukkaat ovat tehneet fysioterapeutin ohjauksessa palloilla maalaten hienoja abstrakteja yhteismaalauksia.

Kuuselassa tehtiin yhdessä asukkaiden kanssa virpomisvitsoja ja muisteltiin virpomisloruja. Upeasta musisoinnista on myös saatu nauttia. Lähitoriavustaja Kristiina on viihdyttänyt asukkaita soittamalla pianoa. Perjantaina saatiin kuulla työntekijöiden kaunista laulua ikkuna- ja parvekekonsertissa. Karjalan kunnailla laulu lupaili jo keväästä, vaikka pieni raekuuro yllättikin laulajat. Kevät keikkuen tulevi…

 

Taatala

Taatalassa on kuunneltu toivelauluja, pidetty levyraatia ja laulettu kitaran säestyksellä yhdessä. Yhteislauluhetkiin on innostuttu ravintolassa välillä aivan spontaanisti. Tanssikappaleet ovat saaneet panemaan jalalla koreasti. Keskustelua on ollut monesta aiheesta ja niistä on syntynyt monia yhteisiä lämminhenkisiä nauruhetkiä päivien iloksi.

Pääsiäiseen on valmistauduttu laittamalla Rairuoho kasvamaan ja pihaa lakaisemalla. Keväästä on nautittu ulkoilemalla ja kävelyillä. Asukkailla on ollut mahdollisuus ottaa etäyhteys omaisiin tabletilla videoyhteyden kautta. Aivoja on pidetty virkeinä arvoituksilla.

Alkuvuonna syntyneiden yhteisiä syntymäpäiväjuhlia vietettiin kuun ensimmäisenä päivänä. Tarjolla oli lauluesityksiä, henkilökohtaiset syntymäpäivärunot ja maistuva juhlakakku. Pöytää koristi kauniit tulppaanit ja juhlan kunniaksi useimmat nauttivat kahvinsa kermalla. Juhlimme yhdessä muistellen menneitä, pohtien elämänviisauksia ja viettäen mukavan hetken syntymäpäivien kunniaksi.

Laitoimme asukkaita ilahduttamaan kädentaitotuokiossa tehtyjä värikkäitä piirustuksia.

 

 

VIIKKO 13

Mitä kaikkea meillä on viikon aikana muun muassa tehty:

 • on juteltu
 • maalattu erilaisilla tekniikoilla
 • tehty kädentaitojuttua
 • kuunneltu elävää musiikkia
 • laulettu
 • tanssittu
 • järjestetty parveke- ja ikkunakonsertti.

Poimintoja taloista:

Kaukaharjukeskus:

Tällä viikolla Kaukaharjun ryhmäkotilaiset ovat olleet perusasioiden äärellä. On nautittu kauniista kevätsäästä ja toistemme seurasta.

Keinupuistokeskus:

Meillä on myös liikuttu ja jumpattu sisätiloissa ja asukkaiden kotona. Tässä taidonnäyte ilmanyrkkeilystä vastassa kaksi kovan luokan mimmiä!

Taatalakeskus:

Taatalassa on muun muassa liikuttu kauniissa säässä ja pelattu sisäpelejä.

Kuuselakeskus:

Parveke- ja ikkunakonsertti viihdytti talon sekä lähitalojen asukkaita. Seuraamassa oli parvekkeiltaan kymmeniä asukkaita Kuuselasta ja lähitaloista.

 

Tutustu tuleviin tapahtumiin ja mielenkiintoisiin hankkeisiimme. Palvelun kehittäminen on tiivistä yhteistyötä asiakkaiden ja asiantuntevien kumppaneiden kanssa. Pirkanmaan Senioripalvelut on aktiivisesti mukana tutkimus- ja kehittämishankkeissa, joissa etsitään uusia ratkaisuja ikäystävällisiin palveluihin ja hyvään arkeen. Kehittämistyön tuloksia myös esitellään alan toimijoille tutustumiskäynneillä ja ammattilaisten seminaareissa.

Käynnissä olevia hankkeita

Hyvinvointia ja parempaa palveluasumista

HIPPA-hanke tarjoaa yrityksille yhteiskehittelyprosesseja, joissa yritykset, kaupungit ja ammattikorkeakoulut yhdessä palveluasumisen asukkaiden ja kotona asumiseen tukea tarvitsevien ja heidän läheistensä kanssa tuottavat älykkään asumisen ratkaisuja tunnistettuihin kehittämistarpeisiin. ”HIPPA-Hyvinvointia ja parempaa palveluasumista digitalisaation avulla” on Euroopan sosiaalirahaston rahoittama hanke, jota koordinoi Metropolia Ammattikorkeakoulu. Pirkanmaan Senioripalvelut Oy toimii hankkeessa testausympäristönä.

Hippa-hankkeen kautta saatiin kokeiltavaksi esimerkiksi Medeka Oy.n reittiohjelmisto:

Harjoittele upeassa maisemassa

Luontoreitit ja kaupunkimaisemat ilahduttavat liikkujaa myös sisätiloissa, kun olemassa olevaan kuntoilulaitteeseen yhdistetään Medeka Oy:n reittiohjelmisto. Liikuntatilan televisioon yhdistetään Boxi, joka tarjoaa liikkujan valittavaksi yli 300 maisemavideota: upeita luontoreittejä ja kaupunkikohteita eri puolilta maailmaa.

Ohjelmisto vie liikkujan vaikkapa luontoreitille vuoristoon tai suurkaupunkiin kuten Pariisiin tai Lontooseen. Ohjelmiston sisältävän Boxin käyttöönotto on yksinkertaista ja sitä voi käyttää olemassa olevan kunto- tai käsipyörän tai kävelymaton kanssa. Asiakas vuokraa Boxin Medeka Oy:ltä.

Kokemuksia käyttäjiltä

Reittiohjelmisto on ollut vuoden päivät kokeiltavana Kuuselan lähitorin asiakkailla. Kokeilun aikana kerättiin käyttäjien kokemuksia siitä, miten tuote soveltuu ikääntyneiden käyttöön. Samalla haluttiin selvittää, tukeeko ohjelmisto harjoittelun säännöllisyyttä ja koetaanko laite helppokäyttöiseksi. Kuuselakeskuksen kokemusten innostamana Pirkanmaan Senioripalvelut hankkii laitteen asiakkaiden käyttöön myös muissa keskuksissaan.

”Oikein hyvä! Huonolla säällä erinomainen lenkkivaihtoehto. Kauniit maisemat ja vaihtelevat muut reittivalinnat.”

”Erittäin mukava! Ei huomaa ajan kulua.”

”Kiva seurata tv-kuvaa. Reeni menee paljon mukavammin. Hyvä!”

Lisää hankkeistamme seuraavaksi

Pirkanmaan Senioripalvelut Oy mukana järjestämässä Suomen suurinta avointen ovien tempausta

Pirkanmaan Senioripalvelut Oy on mukana Suomalaisen Työn Liiton järjestämässä Tervetuloa meille -tempauksessa, joka järjestetään lokakuun ensimmäisellä viikolla 30.9.-6.10.2019. Tavoitteena on avata ovet yrityksiin sekä yhteisöihin ja kertoa suomalaisesta monipuolisesta osaamisesta. Tempaus innostaa suomalaiset yritykset ja yhteisöt viettämään yhdessä Suomen suurimpia yhtäaikaisia avointen ovien päiviä rennon kanssakäymisen merkeissä.

Pirkanmaan Senioripalvelut Oy järjestää tapahtumaviikolla kaksi avoimien ovien päivää teemalla Ikääntyminen kunniaan.

Tapahtumamme avulla osallistujat pääsevät tutustumaan palveluihimme ja toimintaamme ja saavat mahdollisuuden tutustua siihen työhön, mitä meillä tehdään.

Tervetuloa meille -viikon kantavana ajatuksena on lisätä yritysten läpinäkyvyyttä ja vuorovaikutusta kuluttajien keskuudessa.

– Tervetuloa meille -viikon kautta teemme suomalaisen työn näkyväksi, kun yritykset kautta maan avaavat ovensa yhtä aikaa. Yrityksissä ja organisaatioissa tehdään valtavasti hyvää työtä, joka ei välttämättä tule aina esiin. Tavallisen kuluttajatuotteen takana voi olla vuosikausien tuotekehitystä, vastuullisia toimintatapoja ja työtä uudistavia innovaatioita, kertoo Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtaja Tero Lausala.

Tervetuloa meille -viikon tapahtumakalenteriin on koottu kaikki viikon aikana järjestettävät avointen ovien tapahtumat. Tapahtumakalente­rin osoite on: tervetuloameille.fi

Osallistu keskusteluun somessa: #tervetuloameille2019

Lisätietoja:

Hanna Koistinen, henkilöstöpäällikkö, Pirkanmaan Senioripalvelut Oy, p. 050 4353 743, hanna.koistinen@tvpy.fi
Reetta Mentu, markkinointipäällikkö, Suomalaisen Työn Liitto, p. 050 561 5030, reetta.mentu@suomalainentyo.fi
Tero Lausala, toimitusjohtaja, Suomalaisen Työn Liitto, p. 050 407 2623, tero.lausala@suomalainentyo.fi

Tervetuloa meille -viikon aikana 30.9.–6.10.2018 yritykset ympäri Suomen avaavat ovensa ja näyttävät, mitä niissä tehdään. Tempaus on avoin kaikille yrityksille. Tervetuloa meille -viikon takana on Suomalaisen Työn Liitto. www.tervetuloameille.fi

Tervetuloa seuraamaan Elo-olympialaisia livenä!

Suora lähetys YouTubessa: PSP kanava, maanantaina 9.9. klo13-14. Elo-olympialaisten striimaus myös nauhoitetaan ja on katsottavissa PSP kanavalta tämän jälkeenkin.

Keinupuistokeskus isännöi tapahtumaa, jossa Kaukaharju-, Kuusela- ja Keinupuistokeskuksen asukkaat ja henkilökunta kisaavat mm. e-pelejä pelaten.

Tilaa ja/tai katso tapahtumaa Youtubessa PSP kanavalta: https://www.youtube.com/channel/UCMTYM1S-W2cOcIlVqqkh12g

Tänä vuonna tapahtuman järjestää Pirkanmaan Senioripalveluiden ja Tampereen Vanhuspalveluyhdistyksen kanssa TAMK:in Virtuaalinen elämyslääke- hanke. Tapahtuman kuvauksista ja striimauksesta vastaa Yle.

Lisätietoja:
Kanerva Niemelä
kanerva.niemela@tvpy.fi | puh. 050 5164 531

Yhteisötaiteesta Ylen sivuilla

Yle uutisoi 6.11.2018 Pirkanmaan Senioripalvelut Oy:n taide- ja kulttuuritoiminnasta.

Katso koko uutinen Ylen verkkosivuilta.

MUODONMUUTOS: palvelutalosta kulttuurikeskukseksi yhteisötaiteen seminaari

järjestettiin 8.10.2018 Klo 10–16 Kuuselakeskuksessa

Pirkanmaan Senioripalvelut Oy:n yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa toteuttamilla avoimilla Lähitoreilla on 13 000 kulttuurikäyntiä vuodessa. Talossa työskentelee kokopäivätoiminen yhteisötaiteilija, joka toteuttaa ikäihmisten ja yhteistyötahojen kanssa isoja ja pieniä taidehankkeita. Voiko palvelutalo muuttua kaikille avoimeksi kulttuurikeskukseksi? Miten muodonmuutos tehtiin ja miten se voi toteutua muuallakin? Kulttuurista, hyvinvoinnista ja sosiokulttuurisesta innostamisesta olivat keskustelemassa ikäihmisten taidetoiminnan edelläkävijät, media sekä kulttuuri- ja Sote-vaikuttajat.

ARMAS-festivaalin yhteisötaideseminaarin järjesti Pirkanmaan Senioripalvelut Oy yhteistyössä Kulttuurikeskus PiiPoon ja Taiteen edistämiskeskuksen Tampereen toimipisteen kanssa.

Seminaari yhteisötaiteesta houkutteli Kuuselakeskukseen alan vahvoja ammattilaisia. Päivän keskustelut olivat vilkkaita ja pilkahdukset toteutettuihin taideprojekteihin saivat tunnelman korkealle.

Miten taiteen hyvät vaikutukset saadaan kaikkien ulottuville? Monen kantana oli, että on yhtä tärkeää kokea taidetta ja olla itse tekemässä. Miten saataisiin päättäjille omakohtaisia kokemuksia siitä, miten hyvää taide tekee?

Seminaarissa kirkastui, että yhteisötaiteen ympärille on virinnyt hyvää ja hedelmällistä yhteistyötä – ja verkostoituminen varmasti tiivistyy jatkossa.

Seminaarin ohjelma aukeaa tästä

Yläreunan kuva: Anne Koski

Lisätietoja seminaarista:
Kanerva Niemelä, yhteisötaitelija, Pirkanmaan Senioripalvelut Oy, kanerva.niemela@tvpy.fi, p. 050 5164 531

Anne Koski, YTT, kulttuurituotannon opiskelija, Humak, keinonaks@gmail.com,
p. 040 5152 248

 

Tutustu myös kirjoituksiin TOIVO-yhteistötaidetoiminnasta:

TOIVO-yhteisötaideblogi

DAC – Dwellers in Agile Cities / Ketterä kaupunki

Taidetutka: Anne Koski, Palvelutalosta kulttuurikeskukseksi

Luodaan ikäystävällisiä kaupunkeja Pohjoismaihin

Ensimmäinen suuri pohjoismainen konferenssi, joka käsitteli ikäystävällisiä kaupunkeja, järjestettiin Tukholman alueella, Solnassa 15.–16.10.2018. Konferenssi raivasi tietä vahvalle pohjoismaiselle yhteistyölle ja kaupunkien verkostolle, joka voi ajaa näitä asioita tulevina vuosina.

Tampere on yksi seitsemästä pohjoismaisesta kaupungista, jotka ovat liittyneet Maailman terveysjärjestön verkostoon Age-friendly cities and communities. Verkoston kaupungit ovat sitoutuneet työskentelemään pitkäjänteisesti monella saralla, jotta ikäihmiset saataisiin itse mukaan vaikuttamaan kehitykseen. Osallistavan yhteiskuntasuunnittelun lähtökohta on inhimillinen monimuotoisuus ja kestävän kehityksen edistäminen. Yhteiskunnan suunnittelu esteettömäksi on tästä näkökulmasta investointi.

Konferenssissa kuultiin esityksiä eri alojen tutkijoilta, poliitikoilta sekä WHO:n ikäystävällisten kaupunkien verkostoon kuuluvien kaupunkien asiantuntijoilta ja eläkeläisjärjestöiltä. Esillä oli vahva kattaus tutkimusnäyttöä ja kaupunkien esimerkkejä onnistumisista muutoksen toteuttamisessa. Tampereen esimerkin konferenssille esitti Pirkanmaan Senioripalvelut Oy:n ja Tampereen Vanhuspalveluyhdistys ry:n edustaja.

Pirkanmaan Senioripalvelut Oy haluaa olla toteuttamassa ja kehittämässä ikäystävällistä kaupunkia ja palveluja, jotka rakentuvat hyvälle asiakasymmärrykselle, osallistumiselle ja palvelujen saavutettavuudelle. Pohjoismaisen hyvinvointikeskuksen julkaisussa A better environment to age in (2018) kuvataan Tampereen ja muiden pohjoismaisten kaupunkien edistysaskelia ikäystävällisen kaupungin kehittämistyössä.

Tutustumassa kehittämistyöhön

Ikäihmisten palvelujen kehittäminen ja suurten ikäluokkien palvelutarpeen ennakointi on ison kiinnostuksen kohteena myös Manner-Euroopassa. Körber Foundation on kolmannen sektorin toimija, jonka edustajat kävivät tutustumassa Tampereen kaupungin palveluihin ja tamperelaisiin toimintamalleihin syyskuussa.  Pirkanmaan Senioripalvelut Oy:n ja Tampereen Vanhuspalveluyhdistys ry:n vieraina he tutustuivat Kuuselan lähitorin toimintaan ja yhteistyömalleihin.

Sosiaalinen hyvinvointi

Tutkijat ovat huomanneet, että monenlaiset asiat vaikuttavat siihen, että ikääntyvien sosiaalinen hyvinvointi ei ole niin hyvä kuin se voisi olla. Tampereen yliopistossa käynnistyi kesällä 2018 hanke ”Vanheneminen ja sosiaalinen hyvinvointi” (SoWell). Pirkanmaan Senioripalvelut Oy tekee yhteistyötä SoWell-hankkeen kanssa.

Virkeät ikämiehet

Tamperelaisessa hankkeessa on tavoitteena, että yhä useamman eläkeikäisen miehen ruokailutottumukset ja liikunta tukevat terveyttä ja miesten kokemus hyvinvoinnista ja osallisuudesta on kohentunut. Nääsville ry:n koordinoima ”Virkeät ikämiehet – vireyttä elämään ruuasta ja liikunnan digitalisaation avulla” -hanke on osa STEA:n vuonna 2018 käynnistynyttä ”Elämänote” -ohjelmaa.  Pirkanmaan Senioripalvelut Oy on mukana hankkeen toteuttamisessa.

Luovaa osaamista sosiaali- ja terveysalalle

Luovien alojen ja sosiaali- ja terveysalan toimijoiden yhteistyönä kehitetään uusia liiketoiminnan ja työllistymisen mahdollisuuksia muuttuvassa toimintaympäristössä. Hankkeessa hyödynnetään virtuaalisuutta miellyttävien asiakaskokemusten, elämystuotteiden ja palveluiden kehittämisessä. Syksyllä 2018 käynnistyvää ”Virtuaalinen elämyslääke–luovaa osaamista sote-alalle” -hanketta koordinoi Tampereen ammattikorkeakoulu. Pirkanmaan Senioripalvelut Oy toimii hankkeessa testausympäristönä.

Hyvinvointia ja parempaa palveluasumista

HIPPA-hanke tarjoaa yrityksille yhteiskehittelyprosesseja, joissa yritykset, kaupungit ja ammattikorkeakoulut yhdessä palveluasumisen asukkaiden ja kotona asumiseen tukea tarvitsevien ja heidän läheistensä kanssa tuottavat älykkään asumisen ratkaisuja tunnistettuihin kehittämistarpeisiin. ”HIPPA-Hyvinvointia ja parempaa palveluasumista digitalisaation avulla” on Euroopan sosiaalirahaston rahoittama hanke, jota koordinoi Metropolia Ammattikorkeakoulu. Pirkanmaan Senioripalvelut Oy toimii hankkeessa testausympäristönä.

Yhteisöllisyydellä ja osallisuudella työhyvinvointia ja tuottavuutta

Hanke uudistaa yritysten toimintakulttuuria kohti tiimitoimintaa ja yhteisöllisyyttä. Syksyllä 2018 käynnistyvässä hankkeessa pilotoidaan lähiesimiehen ohjauksellista ja valmentavaa työotetta ja kehittämisen tavoitteena on työntekijöiden osallistuminen oman työn kehittämiseen ja osallisuuden kokemuksen vahvistuminen. Euroopan sosiaalirahaston rahoittamaa hanketta koordinoi Tampereen ammattikorkeakoulu. Pirkanmaan Senioripalvelut Oy on yksi hankkeeseen osallistuvista yrityksistä.